Kennisnetwerk Data Science: Online meet-up Biobased fietsbrug

Op 15 maart, 29 maart en 12 april 2021 vond de meet-up van het kennisnetwerk Data Science plaats. Dit keer was de meet-up geheel online. Opdrachtgever van de meet-up was de Provincie Fryslân. Ze stelde data van de biobased fietsbrug te Ritsumasyl beschikbaar. Zo’n twintig enthousiastelingen, beginnende en ervarende data scientisten, gingen aan de slag met de data.

Een biobased brug is gemaakt van bio composiet. Dit is een duurzaam alternatief voor bestaande constructiematerialen. Vezels van hennep en vlas vormen de basis van het materiaal. De afgelopen decennia is er voldoende ervaring opgedaan om te bepalen hoe constructiematerialen van een brug het beste onderhouden kunnen worden om de veiligheid van het gebruik te waarborgen. Van een biobased brug is bekend dat de constructie veilig is, maar blijft het van belang om de veiligheid continu te blijven monitoren. Hiervoor heeft de provincie Fryslân in samenwerking met SWECO de biobased brug voorzien van circa 200 sensoren. Gedurende de bijeenkomsten gingen de deelnemers aan de slag met de data om te kijken of er nog opvallende accenten in de data verborgen zaten.

Op de laatste avond vonden de presentaties plaats. Meerdere geïnteresseerden en betrokkenen vanuit de provincie Fryslân waren hierbij aanwezig en waren erg enthousiast over de uitkomsten. Zo is er gekeken naar de doorbuiging van de brug, meteogegevens gecorreleerd aan de data en of er hiermee een verband aangetoond kon worden tussen temperatuur en de uitzetting van de brug. Kortom, zeer interessante inzichten waarmee de provincie Fryslân en SWECO zeker verder mee kunnen.

We kijken terug op een geslaagde meetup. Uiteraard hopen we wel dat we de volgende keer ook weer fysiek bij elkaar mogen komen, de informele contacten worden toch gemist. Heb je als organisatie ook een mooie (data) case beschikbaar waarmee we aan de slag kunnen, of wil je je kennis en ervaring op het gebied van data science met ons delen, wij komen graag met je in contact.

Meer informatie over de biobased fietsbrug is te vinden op www.drive.frl

Het kennisnetwerk Data Science