“Voor deze zomer hebben alle Schools de scan ook gedaan”

Ervaringen van de Hanzehogeschool met de Digital Readiness Scan 

Kuneke Schraagen is Dean van het Instituut voor Communicatie, Media en IT van de Hanzehogeschool Bij haar School, en de stafdienst HR van de Hanzehogeschool, werd eind 2021 een pilot gedaan met de Digital Readiness Scan. De resultaten waren zo aansprekend, dat alle instituten (Schools) en stafdiensten van de Hanzehogeschool nog voor de zomer gescand zullen worden. 

De Digital Readiness Scan brengt in beeld hoe digitaal vaardig medewerkers zijn, en hoe makkelijk ze kunnen meebewegen met innovaties in de organisatie. 

“We hebben in overleg met Bas Baalmans van het Groningen Digital Business Center de typeringen van de medewerkers sportief ingedeeld. Iemand die helemaal vooraan loopt en altijd bij is met alle nieuwste digitale technieken, noemen we een sprinter. Iemand die liever niet voor de troepen uitloopt, en wacht totdat de Hanze haar vraagt om iets nieuws te gaan gebruiken, noemen we een wandelaar.”  

De resultaten van de scan lieten interessante verschillen zien tussen de stafdienst HR en de medewerkers van het Instituut waar Kuneke leiding aan geeft. “Voor de opleiding is het belangrijk om goed bij de tijd te zijn, dus het is fijn wanneer zo’n scan bevestigt dat je eigen medewerkers sprinters zijn”, aldus Kuneke.  

Bij de ontwikkeling van de Digital Readiness Scan is ook rekening gehouden met het soort werk dat de medewerker doet. Voor de Hanzehogeschool werden drie profielen uitgewerkt, die van de onderwijzer, de onderzoeker en de ondersteuner. Voor ieder profiel gelden namelijk andere zwaartepunten en aandachtsgebieden met betrekking tot digitalisering. 

Uit de resultaten van de Digital Readiness Scan is vele informatie te halen, waarmee de Digitale Transformatie beter en succesvoller uitgevoerd kan worden. Het wordt namelijk per afdeling duidelijk waar de nadruk gelegd moet worden in de communicatie rondom Digitale Transformatie, en waar de kansen liggen om de medewerkers succesvol mee te nemen in de bijbehorende veranderingen. Want één aanpak over alle medewerkers en afdelingen uitstorten, dat is een recept wat weinig kans van slagen heeft. 

Voor iedereen met interesse in de Digital Readiness Scan, en Digitale Transformatie is er het Kennisnetwerk Digitale Transformatie van Samenwerking Noord. Op 13 juni as vindt de startbijeenkomst plaats, bij (waar kan het ook anders) de Hanzehogeschool. Er is nog ruimte om deel te nemen, dus meld je hier aan.

Wil je meer weten? Neem contact op met Lykle de Vries, kwartiermaker voor het Kennisnetwerk Digitale Transformatie.