Twee nieuwe kartrekkers voor het Kennisnetwerk Privacy & Security

We zijn verheugd om te kunnen melden dat we maar liefst twee nieuwe kartrekkers voor het Kennisnetwerk Privacy en Security mogen verwelkomen. Ger Wierenga (Chief Information Security Officer) en Peter Dijk (Privacy Officer), beiden werkzaam voor Martini Ziekenhuis, hebben het stokje overgenomen van Mathijs Hummel (Waker Cybersecurity) die eind 2023 gestopt is als kennisnetwerkvoorzitter.  

Ger (58 jaar) en Peter (36 jaar) zijn beiden geen onbekenden in het netwerk van Samenwerking Noord. Ger is al sinds de oprichting van het besloten Kennisnetwerk Informatieveiligheid bij dit gremium betrokken en bezoekt regelmatig evenementen van Samenwerking Noord. Ook Peter is sinds zijn start als Privacy Officer bij Martini Ziekenhuis in 2022 bij meerdere evenementen aanwezig geweest. Naast hun vakgebied delen zij ook een voorliefde voor sport en muziek.  

Met de komst van beide heren zijn zowel privacy als security goed vertegenwoordigd. Ger: “Ik ben sinds 2009 bezig met informatiebeveiliging. Ik heb van 2010 tot 2022 ook de rol van privacy officer gehad en vanaf 2013 tot 2022 was ik ook de FG van het Martini Ziekenhuis. Gelukkig zijn voor die laatste twee rollen in 2022 collega’s (waaronder Peter) gekomen.” Peter is sinds 2017 het vakgebied ingerold: “Mijn oude werkgever, Oosterlengte, heeft mij de kans geboden om mij te verdiepen in de privacywetgeving. Ik heb toen een post-HBO opleiding privacy management gevolgd, waar ik Ger overigens heb leren kennen. Ik heb sindsdien bij Oosterlengte de parttime functie FG gehad, totdat ik in maart 2022 bij het Martini Ziekenhuis aan de slag ben gegaan.” 

Peter en Ger hoefden niet lang na te denken toen gevraagd werd of zij kartrekkers van het Kennisnetwerk Privacy & Security wilden worden. Ger: “Ik vind het belangrijk dat het kennisnetwerk bestaat, om juist in de noordelijke regio kennis te delen en misschien zelfs samen te werken. Krachten bundelen en voorkomen dat een organisatie het wiel uitvindt, dat bij een andere organisatie allang draait. De mogelijkheid om van elkaar te leren en een kijkje in elkaars keuken te hebben, vind ik erg waardevol en inspirerend. Als je dat vindt, moet je ook bereid zijn om daar je inbreng voor te hebben.” Peter: “Ik hecht veel waarde aan kennisdelen. Dat heeft in mijn ontwikkeling veel waarde toegevoegd en ik kijk er naar uit om in de toekomst van waarde te kunnen zijn voor een ander. Ik zie het dus als zeer nuttige uitdaging om samen met Ger de kar te trekken en een programma te ontwikkelen dat eenieder in zijn vakgebied vooruit kan helpen.”  

Met hun aanstekelijke enthousiasme en positieve instelling zien Peter en Ger een mooie toekomst voor het Kennisnetwerk Privacy en Security. Ger: “Het hebben van een netwerk is volgens mij voor iedere professional van waarde. Een netwerk dichtbij huis, waarbij je gemakkelijk kennis maakt en vervolgens kan sparren met een collega, zie ik als een van de winstpunten van dit netwerk. Ik hou daarbij zelf wel van de Groningse nuchterheid. Dus beide benen op de grond, doe maar gewoon, maar tegelijkertijd ook ‘durven doen’. En soms mogen we best trotser zijn op alles dat we voor elkaar krijgen in deze regio.” Peter: “De privacywet is niet bepaald zwart/wit, het gaat dus ook om de interpretatie van de privacywet. Door met elkaar kennis te delen en van elkaar te leren wordt het volwassenheidsniveau van de hele regio verhoogt. Persoonlijk hoop ik daarnaast mijn eigen netwerk te vergroten.” 

De eerstvolgende bijeenkomsten van het Kennisnetwerk Privacy & Security zijn gepland op 10 september en 10 december 2024 (aanmeldmogelijkheid volgt nog). Heb je een goed idee voor een inhoudelijk thema of wil je zelf een dilemma, succesverhaal of geleerde lessen delen? Neem dan gerust contact op met Peter, Ger of programmamanager Linn Zuidema 

Foto: Ger Wierenga (Links) en Peter Dijk (Rechts) voor het Martini Ziekenhuis