Themabijeenkomst Woningcorporaties: Data en data gedreven werken

Op donderdag 11 maart organiseerde de sector Woningcorporaties haar eerste digitale kwartaalsessie van dit jaar. Met twee interessante presentaties uit de ledengroep door Wierden en Borgen en Woonservice, en eentje verzorgd door Get There uit de sector ICT-Dienstverlening.

Roel-Jan Kuipers liet zijn nieuwe oplossing zien voor het beter structureren en organiseren van data bij Wierden en Borgen in een gezamenlijk systeem dat vastgoedkenmerken, relaties en woningwaardering combineert.

Mark Kuik introduceerde trainee Esra van der Zaag die toonde hoe 6 stappen (van ontdekken tot implementatie) in data-gedreven werken gemaakt kunnen worden in een kleine organisatie als Woonservice. Een slimme aanpak waar genoeg data voor handen is, maar er weinig personele capaciteit om ermee te werken. Daarom gaat Woonservice samenwerken met Domesta, Lefier en Provincie Drenthe om samen de data vraagstukken aan te pakken. De kick off van deze samenwerking vindt plaatst in april.

Katharina van Noppen-Kleist en Harmen Faber van Get There namen de bezoekers mee in de wereld van data analytics en data science. De ontwikkeling van een zogenaamd “lake house” (een hybride samensmelting van een “warehouse” en een “data lake”) werd toegelicht, waarbij het mogelijk is om gestructureerde én ongestructureerde data op één plek te plaatsen. Daarnaast werd er vooruitgekeken met de mogelijkheden van machine learning. Afsluitend werden er praktische tips meegegeven om het project aan te vliegen en de juiste use case te vinden om aan de slag te gaan met data.

In de afsluitende discussie, onder leiding van voorzitter Arjen de Vries, kwamen enkele mogelijke use cases voorbij, die onder andere zitten in de hoek van de transitie naar duurzaamheid waar alle corporaties voor staan. Het potentieel om als sector gezamenlijk stappen te zetten in data gedreven werken, werd door iedereen onderschreven. Dus daar liggen mooie kansen voor de sector binnen Samenwerking Noord!

De volgende inhoudelijke sectorbijeenkomst is gepland op donderdag 17 juni en zal gaan over de transitie naar de Cloud.

Leden kunnen presentatie terugkijken en downloaden via terugkijken

 

Foto: Katharina van Noppen-Kleist van Get There (l) en Roel-Jan Kuipers van Wierden en Borgen

 

Foto: collega’s Esra van der Zaag en Mark Kuik van Woonservice tijdens hun presentatie