Update coronavirus en maatregelen omtrent onze events.

‘Samenwerken om de arbeidsmarkt in het Noorden verder te versterken’

“Zo, het eerste halfjaar van 2019 zit er op. Als ik nu even terugkijk naar de afgelopen zes maanden, dan lijkt het me dat we behoorlijk tevreden kunnen zijn. Er zijn veel positieve ontwikkelingen geweest. Zo was er eind juni het bericht dat Google opnieuw een flinke som geld, een miljard euro, in het Noorden investeert. Het huidige datacenter in de Eemshaven van Google staat er pas twee jaar, maar kan nu al worden uitgebreid. Dat Google uitbreidt, draagt bij aan het versterken van het positieve imago van Noord-Nederland, iets waar wij als Samenwerking Noord zelf ook hard aan werken.”

“De investering door Google leidt uiteindelijk misschien tot honderd structurele arbeidsplaatsen. Dat is niet reusachtig, maar de waarde van de investering zit hem ook in het verder verbeteren van het imago van het Noorden als IT-regio. Daarnaast is het ook goed voor aantrekkelijk werkgeverschap.

Misschien denken sommigen nu ‘help! Google komt’, omdat er nog meer vissers komen in de vijver met alle noordelijke ICT-ers. Maar toen IBM zich vijf jaar geleden in de stad Groningen vestigde, dacht ook iedereen ‘we hebben al zo’n krappe arbeidsmarkt…’. Maar we hebben het toch gered: bij IBM zijn nu vele specialisten aan het werk.

Daar komt bij: bedrijven zoals IBM leiden ook mensen op, en sommigen van hen stromen weer uit en vinden elders op de arbeidsmarkt in het Noorden dan weer een plek. Hartstikke goed, dus!

Doordat meer bedrijven zich in het Noorden vestigen, ontstaat er ook meer mobiliteit op de arbeidsmarkt. En dat is prima, natuurlijk. Die mobiliteit heeft echter wel één nadeel: de salarissen gaan er door omhoog. Dat is mooi voor wie dat individueel betreft, maar het leidt toch ook tot inflatie.

Het antwoord op die inflatie en krapte op de arbeidsmarkt, moet wel zijn dat we nóg actiever zullen moeten worden om de arbeidsmarkt verder te verbeteren. We zullen nog meer aan marketing moeten doen, en ook moeten we meer mensen omscholen. Wat dat laatste betreft ben ik ook heel blij met het project: ‘Make IT Work’. Dat is een omscholingstraject voor hoogopgeleiden zonder IT-achtergrond, die in korte tijd zó veel leren dat ze snel een baan kunnen krijgen.

Ik denk, en dat is dan een mooi voornemen voor de tweede helft van dit jaar, dat we met nog meer power gezamenlijk de arbeidsmarkt verder moeten verbeteren. En ook moeten we ons best doen om te kijken of we meer vrouwen aan de slag kunnen krijgen in de IT.

Overigens zouden bedrijven ook kunnen denken ‘Ik los het zelf wel op!’, en kiezen ze voor het zelf regisseren van een oplossing voor het probleem. Maar ik denk dat er veel voor te zeggen valt om het gezamenlijk op te pakken. Het samenwerken aan oplossingen vergt tijd en is soms lastig, maar uiteindelijk is dat het beste om tot een structurele oplossing te komen. En daarom zou ik alle bedrijven/werkgevers op willen roepen om een bijdrage te leveren, zodat wanneer er weer nieuwe klassen worden gevormd met mensen die een IT-opleiding krijgen aangeboden, deze helemaal vol zitten.

Een betere arbeidsmarkt is uiteindelijk de beste promotie voor het Noorden.”

Fred Hassert, voorzitter Samenwerking Noord