Ruim één miljoen euro groeigeld voor Groningse software-startup Simplicate

Het Groningse Simplicate, dat eenvoudige en slimme bedrijfssoftware ontwikkelt voor de MKB-markt, heeft meer dan een miljoen groeigeld gekregen. De investeringsronde werd geleid door de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor het Noorden, de NOM.

Simplicate maakte in de online software-branche het afgelopen jaar grote indruk met haar cloud-based Software as a Service (SaaS) product. Een eenvoudige en slimme oplossing voor CRM, Sales, Project Management en facturatie.

De investering van de NOM is voor Simplicate een belangrijke stap, die niet alleen zorgt voor aanwezigheid in Nederland en Europa, maar ook kansen biedt om de rest van de wereld te veroveren met de innovatieve online bedrijfssoftware.

Peter Hager en Gerard Loode richtten Simplicate naar eigen zeggen op vanwege het gebrek aan innovatie bij bestaande softwarepakketten. “Als consument kun je tegenwoordig alles online en zonder al te veel gedoe installeren, maar voor de zakelijke markt is eenvoud en plezier helaas nooit het uitgangspunt”, aldus Hager.

Daar willen de Groningers verandering in brengen. De naam Simplicate staat dan ook voor het tegenovergestelde van de Engelse term voor ‘vermoeilijken’, ‘complicate’. “Wij pakken het anders aan en hebben de software eenvoudig en logisch gemaakt. Bovendien maken we software dat er ook nog eens mooi uit ziet, waar je blij van wordt”, aldus Loode.

Hoewel ze al langer met het idee rondliepen, besloten Peter Hager en Gerard Loode, beiden bedrijfskundigen, in 2013 om Simplicate daadwerkelijk vorm en inhoud te geven. Sindsdien is het snel gegaan. Om de verdere groei te financieren en een internationaal netwerk op te bouwen, werd contact gezocht met de NOM. Niet veel later verrichtte Laurens Kruize, Investment Manager van de NOM, een grondig onderzoek. Er werd onder meer gekeken naar de marktbehoefte, de afnemers van Simplicate en concurrenten van het bedrijf.

Natuurlijk probeerde Kruize de software ook zelf uit. “Ik had het razendsnel onder de knie”, aldus de NOM Investment Manager. “De eenvoud en het plezier spatten er vanaf. Voor dienstverlenende MKB-bedrijven is de online software van Simplicate geweldig om alle relevante bedrijfsprocessen overzichtelijk en inzichtelijk te krijgen. In combinatie met de grote marktbehoefte gaf dat voor ons de doorslag om de start-up een financiering te verstrekken.”

De mannen achter Simplicate waren vanaf het eerste moment ambitieus. Gerard Loode: “Dat moet ook als je internationaal groot en succesvol wil worden. De investering die we nu hebben binnengehaald, zien we echt als groeigeld en dat gaat ons zeker helpen bij het realiseren van onze wereldwijde ambities.’ Peter Hager vervolgt: ‘we zijn de start-up fase hiermee ontgroeit. Sterker nog, als we de groei van het afgelopen jaar consistent door kunnen trekken, dan zullen we binnen no-time overzee gaan. Maar: onze roots en basis liggen in Groningen en dat zal, samen met ons hoofdkantoor, ook zo blijven. Daarom voelt de samenwerking met de NOM ook goed.”

Daar komt bij dat de NOM geen onbekende is in de tech-wereld. De investeringsmaatschappij participeerde eerder ook al in onder meer veilingsite Catawiki uit Assen, dat onlangs nog werd uitgeroepen tot snelst groeiende technologiebedrijf van Europa, het Midden-Oosten en Afrika.