‘Particuliere ICT-ondernemingen en gemeenten ook van harte welkom bij Samenwerking Noord!’

Haije Wind, Technisch Directeur Donald Smits Centrum voor Informatie Technologie van de RUG en stuurgroeplid Samenwerking Noord: “Samenwerking Noord is er tot nu toe al in geslaagd om op ICT-gebied veel zaken voor elkaar te krijgen voor de bij haar aangesloten organisaties. Maar ik denk dat er nog meer gemeenten en instellingen zijn in het Noorden die van het netwerk Samenwerking Noord kunnen profiteren. Ook noordelijke ICT-ondernemers die bijvoorbeeld personeel en kennis nodig hebben, zouden zich er wat mij betreft bij mogen aansluiten, zodat ook zij kunnen profiteren van de beschikbare kennis en kunde op ICT-gebied.”

Dat betoogt Haije Wind, Technisch Directeur van het Donald Smits Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dit centrum is gevestigd in een van de meest markante gebouwen op de Zernike Campus Groningen: een fraai, bolvormig bouwwerk in donkerrode baksteen, gelegen aan de vijver aan het begin van de Zernike Campus.  Het Donald Smits Centrum is hét ICT Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en stond vroeger ook wel bekend als het ‘Rekencentrum’.

Bij het ICT centrum werken 240 mensen, die zich met uiteenlopende activiteiten op het gebied van ICT bezighouden. Zoals het onderhouden van netwerken en HR & Finance systemen en -applicaties, het verzorgen van elektronische leeromgevingen voor het onderwijs en de dienstverlening voor organisaties als het UMCG (waaronder Life Lines) of Lofar (ASTRON). Het ICT Centrum werkt niet alleen voor (overheids-)instellingen, maar ook voor het bedrijfsleven. Het levert visualisaties voor architecten en bouwbedrijven, geodiensten voor geografische informatie en er worden applicaties op bijvoorbeeld het gebied van big data ontwikkeld.

Het Centrum mag dan een van de grootste en meest professionele ICT organisaties van het Noorden zijn: input van ICT afdelingen van andere grote instellingen is zeer welkom. En dat is ook de reden dat het centrum is aangesloten bij Samenwerking Noord, dé IT netwerkorganisatie van Noord-Nederland.

Wat Haije Wind betreft hoeven niet alleen overheidsorganisaties of verzelfstandigde instellingen er van te profiteren: ook te fuseren gemeenten of ondernemers kunnen zich er bij aansluiten. “Als er een bedrijf is als bijvoorbeeld Catawiki, dat zit te springen om medewerkers en kennis, dan kan dat zich wat mij betreft ook bij ons aansluiten. De input vanuit het bedrijfsleven is voor ons als organisatie juist ook weer heel belangrijk.”

“Het is zeer belangrijk voor het Noorden dat er een instelling is als Samenwerking Noord. Wij hebben nu eenmaal een andere positie dan de Randstad. Dat heeft bij ons geleid tot meer samenwerking en tot het delen van kennis en de uitwisseling van mensen. En dat heeft bijvoorbeeld meegeholpen aan de komst van het Overheidsdatacentrum Noord, dat weer gebruikt wordt door organisaties als DUO en RDW. Dat dit datacentrum naar het Noorden kwam is mede te danken aan Samenwerking Noord.”

“Wij als kennisinstelling van de Rijksuniversiteit Groningen hebben misschien wel een iets andere positie. We werken ook samen met andere kennisinstellingen, in het SURF-verband. Maar wij zien dat we een belangrijke functie kunnen hebben voor het Noorden, door kennis te brengen bij andere instellingen. Wij kunnen daarbij ook gemakkelijk gebruik maken van de kennis binnen de RUG. Zo hebben wij de opleiding Data Scientist bij de IT Academy Noord-Nederland helpen vormgeven.”

“Kortom: ik ben overtuigd van het nut van ons samenwerkingsverband op ICT-gebied. Je moet niet samenwerken om het samen werken, en dat gebeurt hier beslist niet. Samenwerking Noord is juist een voor Nederland unieke organisatie, die geholpen heeft om concrete dingen te realiseren. We hebben met Samenwerking Noord een prachtig platform dat zaken voor de deelnemers organiseert. Wat mij betreft sluiten zich dus nog meer partijen bij ons aan, zodat we met z’n allen de ICT-sector in het Noorden verder kunnen brengen!”, aldus Haije Wind.