Op visite bij Unigarant

SN bezoekt elke maand één van haar leden. Deze maand is dat ons nieuwe lid Unigarant in Hoogeveen, het verzekeringsbedrijf van de ANWB. Unigarant is actief op de particuliere schademarkt met de merken ANWB en Unigarant en richt zich daarbij vooral op mobiliteits-, reis-, recreatie- en woonverzekeringen.

Peter Leever is als manager ICT onze contactpersoon en hij is verantwoordelijk voor IT en voor de facilitaire afdeling. De totale omvang van die twee afdelingen is zo’n 80 medewerkers. In totaal werken er ruim 620 mensen bij Unigarant.

SaaS
Een belangrijke ambitie van Peter en zijn team is het onderbrengen van het totale IT-pakket naar een SaaS (Software-as-a-Service) inrichting. Deze route loopt via IaaS (Infrastructure-as-a-Service) en PaaS (Platform-as-a-Service). Via een aantal gestructureerde stappen worden alle cruciale digitale diensten zonder eigen dataopslag uiteindelijk naar de cloud gebracht. Om dit proces te begeleiden is het professioneel applicatie life cycle management ingericht, om de juiste stappen op de maturity ladder te kunnen zetten.

Koploper in innovatieve verzekeringen
Unigarant zet sterk in op innovatieve verzekeringen met een koppeling met de missie van de ANWB en een maatschappelijke meerwaarde. Zo is er de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering, waarbij klanten beoordeeld worden op hun rijgedrag. Middels een app – ontwikkeld met IoT-technologie (Internet of Things) – worden snelheid, remgedrag, bochtengedrag en acceleratie gemeten en verwerkt in een rijscore. Hoe hoger de score, des te veiliger het rijgedrag. Veiliger rijgedrag verkleint de kans op ongelukken en dat wordt weer beloond met een lagere verzekeringspremie.

Andere voorbeelden van recente vernieuwingen zijn de “Blijven Fietsen Fietsverzekering”, waarbij een gestolen fiets middels een track&trace device digitaal opgespoord kan worden en de Veilig van Huis Woonverzekering waarbij de digitale connectie wordt gemaakt met brandmelders, watersensoren en beveiligingscamera’s in en rond de woning. Koppeling met de ANWB Alarmcentrale maakt het pakket compleet.

Peter ziet in Samenwerking Noord, evenals in de lokale IT Hub Hoogeveen, een belangrijke kans om samen te werken in het Noorden en het gezamenlijke potentieel te vergroten.

Aan ieder lid stellen we de volgende twee kernvragen, te beantwoorden vanuit het perspectief van de eigen organisaties.
1. Wat is de grootste belofte van digitalisering voor Unigarant?
Peter: “ Dankzij digitalisering kunnen we voor onze verzekerden steeds beter werken aan de preventie van problemen. Dit leidt tot een hogere klanttevredenheid en tot lagere kosten, ook voor onze organisatie zelf”
2. Wat is de grootste uitdaging van digitalisering voor Unigarant?
Peter: “We moeten het nieuwe omarmen en het traditionele – wat in een verzekeraar zit – voor een deel loslaten. Het vraagt lef om in het diepe te springen”

(Op de foto: “Blijvend innoveren” is het motto van Peter Leever, voor het gebouw van Unigarant dat momenteel fors wordt uitgebreid)