Met meer MBO IT-talent aan de slag in jouw organisatie?

Op de krappe Noordelijke IT-arbeidsmarkt wordt het potentieel van MBO-studenten en afgestudeerden nog niet altijd volledig benut. Dit blijkt uit het onderzoek dat Samenwerking Noord recent liet uitvoeren door student consultants van de Rijksuniversiteit Groningen. De onderzoekers adviseren verschillende mogelijkheden om het gat tussen MBO-afgestudeerden en de noordelijke IT-werkgevers te dichten. Behalve aan stages en projecten voor MBO-studenten, is te denken aan Associate Degrees of Traineeships waarbij MBO-afgestudeerden zich verder ontwikkelen in de kennis en vaardigheden die gevraagd worden in de praktijk. Ook te denken is aan job carving (het passend maken van functies in de context van het werk), mentoring of maatwerktraining door de werkgever. Het gehele onderzoeksrapport is te vinden op onze website.  

Zou je willen weten of in jouw organisatie een betere fit met MBO-talenten kan ontstaan? 
Vanuit Samenwerking Noord willen we graag een verdiepend vervolg geven aan dit onderzoek. We laten een nieuw team van student consultants van de universiteit in detail onderzoeken wat de mogelijkheden zijn in enkele van onze ledenorganisaties. Het onderzoek zal plaats hebben tussen half november en begin februari en het opdrachtgeverschap en de begeleiding worden verzorgd vanuit Samenwerking Noord en de universiteit. Als je met jouw organisatie mee wilt doen, dan is het gewenst dat er één aanspreekpunt is voor de consultants, die hen helpt aan de juiste informatie en de beste interne contacten met wie ze in gesprek kunnen gaan. De studenten zullen gericht onderzoeken op welke manier MBO-afgestudeerden hun weg zouden kunnen vinden in de specifieke context van jouw organisatie. Op basis van hun bevindingen, komen ze met een concreet advies.  

Ben je geïnteresseerd om mee te doen aan dit project, laat het dan weten aan programmamanager Wijnand Aalderink (06-53704821)

Foto: Werkbezoek aan de BIT-Academy van Noorderpoort waar studenten doorlopend aan vraagstukken uit de praktijk werken.