Update coronavirus en maatregelen omtrent onze events.

‘Hoe krijgen we meer vrouwen in de ICT?’

“Vrouwen uit Groningen, Friesland en Drenthe op zoek naar een uitdagende baan zouden ook eens kunnen nadenken over werken in de IT-sector. Er heerst een volstrekt achterhaald vooroordeel dat je als IT-medewerker de hele dag alleen maar achter een scherm zit. Integendeel: er zijn in de informatietechnologie zeer uiteenlopende functies, en zeker ook banen waarin de communicatieve en sociale vaardigheden waarover veel vrouwen beschikken, zeer gewenst zijn. Ik zou zeggen: de ICT sector is de door vrouwen meest onderschatte sector. Er zijn veel meer mogelijkheden voor veelzijdige banen met een prima toekomstperspectief en die ook nog eens goed betaald worden!”

Dat betoogt Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord. “Vrouwen zijn volgens mij ook gewoon heel goede ict’ers. Ze programmeren denk ik net zo goed als hun mannelijke collega’s. En veel vrouwen vinden techniek eigenlijk best interessant, alleen vaak met net een andere insteek dan de mannen.”

“Het tekort aan ICT medewerkers in Noord-Nederland is groot: veel bedrijven zitten te springen om gekwalificeerd personeel. Gelukkig studeren er steeds meer mensen af met een ICT-opleiding, komen er volop nieuwe cursussen en opleidingen bij en zijn er speciale mogelijkheden voor hoger opgeleiden zonder een vaste baan om zich te laten omscholen. Maar eigenlijk zou het oplossen van het tekort wel eens iets eenvoudiger kunnen zijn dan vaak gedacht: namelijk de gevarieerde werkkringen onder de aandacht brengen van vrouwen op scholen of aan universiteiten.”

“De ICT is nog steeds een mannenbolwerk”, zo geeft Fred Hassert aan. “Misschien komt dat door de ‘nerdy’ uitstraling. Ik heb wel eens extra gelet op foto’s bij personeelsadvertenties, en op veruit de meeste foto’s zit een man achter een computer. Maar dat beeld klopt helemaal niet meer. Het is geen kwestie van ‘nerds’: het is een kwestie van beeldvorming! Net zoals er nog steeds gedacht wordt dat in de financiële wereld alleen mannen werken en je een grijs of blauw pak aan moet hebben: ook dat klopt niet meer. Die werelden zijn veranderd en veel aantrekkelijker geworden voor vrouwen.”

“Vrouwen hebben vaak toch iets andere kwaliteiten dan mannen. Ze zijn vaak Pietje Precies. Nou dat is natuurlijk wel een handige eigenschap voor in de ICT sector. Maar nee: heel veel vrouwen kiezen voor studies als geneeskunde, communicatie of bijvoorbeeld toegepaste psychologie. Maar vrouwen die communicatief sterk zijn, zijn nu ook zeer welkom in de ICT sector. Want vaak wordt er in teamverband gewerkt aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld apps. Of er worden onder de agile-noemer nieuwe manieren van werken ontwikkeld. Juist bij die activiteiten zijn communicatie, inlevingsvermogen, luisteren en begrijpen erg belangrijk!”

“Daarnaast draait het bij IT steeds meer om toepasbaarheid, dus hoe diverser je personeelsbestand, hoe beter je de verschillende mensen in de maatschappij kunt bedienen. Het is voor elke organisatie goed als er meer diversiteit is, want dat leidt tot meer succes. Om innovatief te zijn heb je als organisatie niet alleen de technische linker hersenhelft nodig, maar ook de communicatieve, creatieve en verbinding leggende rechterhelft die door vrouwen doorgaans wat vaker gebruikt wordt. Als je die twee werelden combineert, ben je spekkoper.”

“Daar komt nog iets bij: de informatietechnologie is tegenwoordig belangrijk in werkelijk alle sectoren van de economie. Ook bij de bakker en de slager of de schoenmaker, overal zijn ze bezig met digitalisering. En juist om de klanten te begrijpen om betere programma’s te ontwikkelen zijn eigenschappen waar vrouwen vaak over beschikken buitengewoon welkom. Je moet heel dicht tegen de klant aan werken: kort cyclisch kunnen denken en sensitief zijn. En dat is dus totaal iets anders dan enkel het inkloppen van codes.”

Wij van Samenwerking Noord (en alle andere organisaties) zouden, samen met andere organisaties, meer moeten doen om vrouwen te interesseren. Dat levert ons dan niet alleen meer IT-ers op in het Noorden, maar ook andere competenties. Competenties zoals sensitiviteit en inlevingsvermogen qua communicatie. De komst van vrouwen zou ook nog eens goed kunnen zijn voor de samenstelling van de teams. En dat is dan winst voor iedereen!”