Henk Zwetsloot: “Samenwerking Noord heeft logistieke- én maritieme sectoren veel te bieden; komst autonoom vervoer gaat veel veranderen’’

De ontwikkelingen op het gebied van autonoom vervoer gaan hard, heel hard. Het zal niet lang meer duren of zelfrijdende auto’s, treinen én schepen maken hun opwachting in Nederland. Het is van groot belang dat Noordelijke bedrijven en instellingen die actief zijn in deze sector kennis vergaren over alles wat met autonoom rijden te maken heeft. En daarom is het goed dat Noord-Nederland een organisatie kent als Samenwerking Noord, waar specialisten van deze bedrijven onderling ervaringen kunnen uitwisselen en kennis kunnen delen.

Dat betoogt Henk Zwetsloot, Digital Innovation Manager bij Groningen Seaports, het havenbedrijf in Groningen, verantwoordelijk voor de haven van Delfzijl en de Eemshaven.

Het bedrijf waar hij voor werkt is sinds enkele jaren aangesloten bij Samenwerking Noord. Binnen deze organisatie is hij actief in de sector Transport & Logistiek, een sector waar ook bedrijven als Arriva en RDW bij zijn aangesloten. Volgens Zwetsloot organiseert deze sector aansprekende activiteiten waar de bedrijven kunnen bijpraten over ontwikkelingen die hen allemaal raken. Daarnaast organiseert Samenwerking Noord uiteenlopende meer generieke sessies waar medewerkers van Groningen Seaports zich kunnen oriënteren op thema’s als “Agile” of “Office 365”.

‘Toen ik vijf jaar geleden bij Groningen Seaports kwam werken vond ik dat de medewerkers nogal intern gericht waren. En dat terwijl er belangrijke thema’s spelen als robotisering, cyber security of managementkwesties waar ICT een steeds grotere rol speelt. Daarom stelde ik voor om ons aan te sluiten bij Samenwerking Noord, ook om te horen hoe andere bedrijven met deze thema’s omgaan’.
Daarnaast zijn er thema’s die specifiek interessant zijn voor transportbedrijven of maritieme bedrijven. ‘Het is echt zéer nuttig geweest dat we lid zijn geworden van Samenwerking Noord. Want we zijn bijvoorbeeld op bezoek geweest bij Arriva, en daar heb ik kunnen zien welke IT ze gebruiken om bussen uiterst stipt te rijden ’, zegt Henk Zwetsloot.

Maritieme bedrijven welkom
Volgens Zwetsloot leren de bedrijven in de sector transport en logistiek veel van elkaar, kunnen ze netwerken, kennis uitwisselen en symposia bezoeken of organiseren. ‘Maar we moeten er eigenlijk nog wel bedrijven bij hebben, en ik doe mijn best om bedrijven te interesseren. Wij hebben hier in de Eemsmond prachtige bedrijven, zoals Wagenborg en andere rederijen. Of een bedrijf als Cadmatic, wereldleider in het met cadcam ontwerpen van schepen, waar bijna zestig software engineers werken. Daar zit zó veel kennis: het zou mooi zijn wanneer we ons netwerk versterken met dergelijke bedrijven’.

Autonome boten
Volgens Zwetsloot heeft hij dankzij Samenwerking Noord kennis kunnen maken met Arriva en daar kunnen zien hoe ze het vervoer regelen. ‘Daar kan de hele scheepvaart enorm veel van leren! En ik denk dat de toekomst, met autonome boten, minder ver weg is dan velen denken. Daar moeten we ons in onze sector echt op voorbereiden’.

Volgens Zwetsloot is al onderzocht of er voldoende bandbreedte is voor autonome boten, en of 5g bijvoorbeeld noodzakelijk is. ‘Daaruit bleek dat de huidige infrastructuur goed genoeg is voor één autonome boot. Maar als je tegelijkertijd meerdere autonome boten wilt ontvangen, dan heb je echt 5g nodig. En op de Noordzee is de bandbreedte beslist onvoldoende. Dat is een zaak die wij zelf aan de orde hebben gesteld en landelijk geagendeerd. Maar om daar een netwerk te krijgen dat klaar is voor autonome scheepvaart, dan zul je als maritieme sector toch veel meer moeten samenwerken. Ook dat is dus een reden om je aan te sluiten bij Samenwerking Noord!’, aldus Henk Zwetsloot.