‘Gun je IT’ers een uitstapje naar een ander bedrijf: daar krijg je veel voor terug!’

“Noord-Nederlandse bedrijven en instellingen kunnen er zéer veel profijt van hebben wanneer ze het hun medewerkers gunnen om tijdelijk bij een ander bedrijf in het Noorden aan de slag te gaan. Die medewerkers verbreden hun horizon, doen nieuwe kennis op en komen na het uitstapje van bijvoorbeeld een half jaar terug vol inspiratie en nieuwe ideeën. Bovendien kunnen de uitlenende bedrijven zelf ook tijdelijk medewerkers van andere bedrijven aanstellen. Uiteindelijk is dat goed voor iedereen en een versterken voor de noordelijke arbeidsmarkt!”

Dat betoogt Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord. Volgens hem is er de afgelopen jaren al veel gerealiseerd dankzij Samenwerking Noord, met name op het gebied van informatievoorziening, netwerken en kennis-deling. “Maar één van onze aanvankelijke ambities is in mijn ogen nog onvoldoende uit de verf gekomen. Namelijk te stimuleren dat de bedrijven in het Noorden ook onderling kansen bieden aan medewerkers. Zo kun je bijvoorbeeld een Java-programmeur die werkzaam is bij het UMCG een aantal maanden laten werken bij de provincie Drenthe. Of een specialist uit Emmen een tijdje laten werken bij een organisatie in Leeuwarden, wanneer hij dat zou willen. Ik ben er van overtuigd dat zo’n medewerker daardoor makkelijker voor het Noorden behouden blijft, omdat hij dan niet het gevoel heeft dat hij naar de Randstad hoeft voor nieuwe uitdagingen.”

De mogelijkheid om elkaars medewerkers een kans te geven bestaat al wel geruime tijd. Maar in de praktijk maken volgens Hassert te weinig organisaties daarvan gebruik. Vaak zijn managers geneigd om wat beren op de weg te zien, en denken ze aan de praktische problemen die de ‘uitleen-mogelijkheid’ kan opleveren. “Ja, natuurlijk: er zijn wat praktische haken en ogen. Maar die kun je oplossen. Denk vooral ook even aan de voordelen die de uitruil kan opleveren: je medewerker krijgt nieuwe kennis, een nieuwe ervaring en hij verrijkt zijn leven. En misschien doet hij nieuwe kennis op waar je organisatie bij zijn terugkeer ook weer veel aan kan hebben!”

Hassert sprak onlangs met de oprichter van HackerOne, een in Groningen gestart bedrijf dat data-lekken probeert op te sporen door middel van hacking. HackerOne is nu groot geworden in de VS en is inmiddels zelfs meer dan een miljard euro waard. ‘Er werd mij verteld dat daar mensen werken van zeventien nationaliteiten. Maar allemaal hebben ze hun eigen inbreng, en daar wordt dat bedrijf beter van. Zo denk ik ook dat bedrijven en organisaties in het Noorden er sterker van worden wanneer ze af en toe nieuwe medewerkers krijgen die met frisse blik naar hun organisatie kijken.”

Mogelijk zou een speciale website, waar IT-ers zich kunnen presenteren en aan kunnen geven dat ze wel enige tijd elders ervaring willen op doen, uitkomst kunnen bieden. Organisaties kunnen weer kenbaar maken naar wie ze op zoek zijn, en zo kan een match tot stand komen. “Het systeem staat of valt wel met de bereidheid van managers om hun medewerkers even te laten gaan. Uiteindelijk pluk je daar dan zelf de vruchten van, maar je moet ze dus wel even kunnen loslaten”, aldus Fred Hassert.