Groningen krijgt supercomputer: ADA maakt supersnelle dataverwerking toegankelijk voor het MKB

Noord-Nederland krijgt in Groningen een eerste, publiek toegankelijke supercomputer, genaamd ADA. Deze voorziening maakt het voor tal van mkb-bedrijven of instellingen mogelijk om enorme berekeningen razendsnel uit te laten voeren. De komst van ADA betekent daarmee een grote impuls voor de ICT-infrastructuur in Noord-Nederland. Volgens initiatiefnemers Wikke van der Hoek en Jasper Bosman krijgen noordelijke bedrijven dankzij ADA dezelfde rekenmogelijkheden als bedrijven als Google, Amazon en Windows.

Een supercomputer is in staat om honderdduizend berekeningen tegelijk te maken. Dat kan interessant zijn voor bijvoorbeeld het testen van auto’s zonder bestuurder of het doorrekenen van molecuulstructuren.

Volgens Van der Hoek en Bosman is de Groningse supercomputer aantrekkelijk voor de meest uiteenlopende organisaties: van politie tot UMCG, en van Gasunie tot Astron. En ook de noordelijke hogescholen gaan baat hebben bij de diensten van ADA, zo stellen ze.

“Soms zijn berekeningen zó ingrijpend dat een normale computer daar een week of langer over doet. Een supercomputer kan zoiets in een half uur. En dat betekent ook dat je je product eerder klaar hebt: de ‘time to market’ wordt verkort.”

Maar er zijn maar weinig bedrijven en instellingen die zich de aanschaf van een supercomputer kunnen permitteren. En in Nederland is slechts één andere publiek toegankelijke supercomputer, Cartesius van Surfsara, maar deze is vooral beschikbaar voor onderwijsinstellingen. Daarom bedachten van der Hoek en Bosman een slim businessmodel: ze kopen zelf een supercomputer en verhuren de rekencapaciteit.

Echter: na het hebben van een mooi idee kwam de stap om de financiering voor project ADA te verzorgen. De initiatiefnemers zijn er inmiddels in geslaagd om financiering te vinden voor project ADA. Hoeveel er mee gemoeid is, dat geven ze niet prijs, maar in het algemeen vergt een dergelijke computer een investering van tientallen miljoenen.

“We zijn ontzettend blij dat het is gelukt. Alle contracten zijn getekend, nu komt het op de uitvoering aan. Ik denk dat ADA vóór het eind van dit jaar, of begin 2019 in Groningen staat. Dat is echt een opsteker: het is ‘the next leap forward’, voor de digitale economie van het Noorden. We gaan toekomstige mooie data gedreven projecten als Life Lines, Smart Cities of de Digital Society hub een enorme boost geven. De komst van ADA gaat de volgende grote stap worden voor Noord-Nederland.’

Accelerating Data Analysis
De supercomputer luistert naar de naam ADA, waarbij deze drie letters staan voor ‘Accelerating Data Analysis’. En voor de kenners onder onze lezers: ADA was ook de voornaam van Ada Lovelace, een Britse vrouwelijke wiskundige die al in 1840 een machine omschreef die berekeningen kan uitvoeren.

Voor meer informatie over ADA en haar mogelijkheden, neem contact op met Jasper Bosman of Wikke van der Hoek.

 

Een reactie op “Groningen krijgt supercomputer: ADA maakt supersnelle dataverwerking toegankelijk voor het MKB

  1. Pingback: The Dutch IT sector in Groningen, Friesland and Drenthe

Reacties zijn gesloten.