Fred Hassert: ‘Data is het nieuwe uranium voor de Noordelijke economie’

De economie van Noord-Nederland heeft een nieuwe krachtbron. Dat is het beheer van- en de kennis over “big data”. Bedrijven in het noorden die zich er mee bezig houden groeien momenteel als kool, en zorgen daarmee voor een verdere groei van de digitale sector. Deze sector is de afgelopen tien jaar toch al fors gegroeid, maar de kennis over “big data” zorgt ervoor dat het noorden zich steeds verder ontwikkelt tot een belangrijke ICT-regio. In het Noorden zijn tal van bedrijven die zich actief bezighouden met big data en AI: van opslag tot en met het gebruik ervan en kunstmatige intelligentie

“En dat is een prachtige ontwikkeling. In tien jaar tijd zijn er in het Noorden tal van bedrijven ontstaan die zich bezighouden met informatietechnologie. De tijd dat het Noorden wat achterliep, ligt nu ver achter ons. Sterker, het Noorden kan zich nu meten met regio’s als Eindhoven of Amsterdam. De kennis over- en het beheer en gebruik van big data – waar je ook het werken met kunstmatige intelligentie toe kunt rekenen – zorgt daarbij voor een verdere versterking van die positie’, zegt Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord.

Dat is een organisatie die tien jaar geleden werd opgericht, met als doel de arbeidsmarkt voor de IT-sector te verbeteren. Waren er aanvankelijk acht organisaties aangesloten, inmiddels zijn dat er 84 (publiek en privaat). Door deze organisaties zoveel mogelijk samen te laten werken, kunnen ze elkaar helpen en steunen, en daarmee voorkomen dat schaars IT-personeel naar andere delen van het land verhuist. Ook zorgt betere samenwerking ervoor dat de organisaties meer power hebben om andere problemen en kansen aan te pakken.

Samenwerking Noord is geslaagd in het realiseren van haar doelstellingen, al zijn de ambities nog steeds torenhoog, en valt er nog een wereld te winnen om de digitale sector in het noorden nóg verder te brengen.

“Eén van de nieuwe kansen vormt het werken met data. We zitten nu midden in een pandemie. Bij het bestrijden van corona worden big data steeds belangrijker. De beleidsmakers sturen niet alleen op ziekenhuisopnames, maar ook steeds meer op big data. Gelukkig zijn er in het Noorden steeds meer bedrijven die weten hoe je moet omgaan met big data. Eerder was al wel bekend dat big-data verwerking belangrijk is, en werd gezegd dat big data “het nieuw goud” zijn. Maar je kunt het beter omschrijven als het ‘nieuwe plutonium’’. Je kunt het daarmee vergelijken enerzijds omdat het ook erg kostbaar is. En anderzijds omdat er aan data ook zaken zitten waar we voorzichtig mee moeten zijn, zoals privacy, security, ethiek etc. Met data kun je veel, maar er is dus ook een duistere kant waar we scherp op moeten zijn. Want het is weliswaar een krachtige energiebron, maar je moet wel héel goed weten hoe je er mee omgaat!”, zegt Fred Hassert. En dat is juist waar de nuchtere noordelijke organisaties goed in zijn.

Op 21 april organiseert Samenwerking Noord het evenement “Dik doen met data” met diverse sprekers en break out sessies voor kennisuitwisseling.

Vooruitzichten 2022

Samenwerking Noord vierde het afgelopen najaar het tienjarig bestaan. Aan het begin van 2022 verheugt Hassert zich op veel nieuwe activiteiten voor 2022.

‘Eén van onze speerpunten blijft ook het versterken van de samenwerking met andere organisaties in het Noorden. Zo hebben we al een uitstekende samenwerking met onze Friese zusterorganisatie Connect.Frl, die we nog verder kunnen ontwikkelen. Samen kunnen we dan nóg meer voor het Noorden betekenen’, zegt Hassert.

Maar ook met andere organisaties wil hij de samenwerking verder zoeken. Zoals met Noorderlink, de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) of de Noordelijke Productiviteits Alliantie (NPAL) en het Inkoop Platform Noord Nederland (IPNN).

‘Want digitalisering verbindt ons allemaal. In plaats van dat iedereen zelf het wiel uitvindt, is het zóveel slimmer om kennis met elkaar te delen. Niet alleen wat betreft de arbeidsmarkt, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van beveiliging – “security”. Iedereen heeft last van cyber-aanvallen. Dus laten we dan ook samenwerken om er antwoord op te geven. In je eentje de problemen aanpakken, heeft geen enkele zin”, aldus Fred Hassert.

In elk geval heeft hij in de Kerstvakantie voldoende nieuwe energie en inspiratie opgedaan om het verenigingsjaar zeer gemotiveerd tegemoet te treden. “Enkele mooie onderdelen van het programma van Samenwerking Noord zijn een ‘Future-festival’, een ‘Datafestival’, een Security-dag en een dag gewijd aan de toekomst van de arbeidsmarkt. Ik verheug mij er enorm op, want dat worden prachtige evenementen. Ik hoop natuurlijk dat het live-evenementen worden waarin we elkaar ook weer persoonlijk kunnen ontmoeten. Maar misschien moeten we er nog wat langer op wachten voordat dat kan. Maar ook wat dat betreft ga ik het nieuwe jaar vol vertrouwen tegemoet’, aldus een optimistische Fred Hassert.

 

Het jaarplan van Samenwerking Noord is hier te vinden

Alle genoemde evenementen en meer is te vinden in de Samenwerking Noord agenda

Geef een reactie