Bas Baalmans, nieuwe programmamanager Samenwerking Noord

Bas Baalmans is geen onbekende in de wereld van Samenwerking Noord en elders in het digitale noorden. Hij komt ons kernteam voor de duur van een jaar versterken, eerst voor een dag per week, vanaf mei voor de helft van zijn werktijd. Bas vervangt collega’s Albina Koolhof-Vitochina en Wijnand Aalderink, die de komende maanden langere en kortere tijd afwezig zullen zijn.   

Bas zal in het kernteam meedraaien als programmamanager. Hij is onze linking pin naar de AI HUB Noord en zal voor dit onderwerp zich ook over het recent gestarte kennisnetwerk AI ontfermen. Daarnaast faciliteert hij verschillende van onze kennisnetwerken en sectoren, bij afwezigheid van Albina. Daarnaast blijft Bas actief voor de Hanzehogeschool en voor de RUG als de coördinator van het Groningen Digital Business Centre (GDBC). Het GDBC heeft de digital readiness scan ontwikkeld die we inmiddels al binnen diverse Samenwerking Noord organisaties hebben uitgezet.  

Bas was in een ver verleden werkzaam bij de provincie Groningen in de tijd dat onze huidige erevoorzitter Fred Hassert al drukdoende was met de oprichting van Samenwerking Noord. Om diverse redenen vindt hij het interessant om bij SN aan de slag te gaan. “Bij SN komt eigenlijk alles samen waar ik energie van krijg:  IT – of nog meer mijn ding – informatiemanagement, organisaties en bedrijven in de breedste zin en de regio Noord-Nederland”.  Vooral een bijdrage leveren aan onze regio vindt hij belangrijk. “Ik ben een noordeling en zal dat ook voor immer blijven. Het wel en wee van onze, mooie regio gaat me aan het hart”. 

Vanuit zijn werkervaring bij diverse Noordelijke organisaties heeft Bas wel een duidelijke mening over wat het succes bepaalt van samenwerken in het Noorden. “Primair zijn het de mensen zelf. De structuur die is opgetuigd, het programma, de invulling, de (on)mogelijkheden die het biedt… Dat is allemaal van belang. Maar alles valt en staat met de mensen die erin acteren. Van wat ik tot dusverre mee heb gemaakt bij Samenwerking Noord van een afstandje en met ingang van heden dus van heel dichtbij, zit juist dat heel goed bij SN”, zegt hij met enthousiasme. 

Bas heeft inmiddels zijn weg binnen de organisatie van Samenwerking Noord wel gevonden (bestuur, kernteam, programmamanagers), maar vindt het vooral van belang de collega’s bij de ledenorganisaties zelf op te zoeken. “Het is een voordeel dat we in het noorden toch op een soort van ‘eilandje’ leven met zijn allen. We vinden elkaar snel, ongeacht of we van een kennisinstelling, overheid, non-profit, commercieel of MKB zijn. Samenwerken zit daarmee veel meer in ons DNA, dan elders in het land. Zo merk je wel eens als je voorbij de IJssel komt en men met verbazing hoort hoe alles in de driehoek overheden – onderwijsinstellingen – ondernemingen met elkaar omgaat en hier zo goed samenwerkt”.  

Vanuit bestuur en kernteam zijn we erg blij met de komst van Bas, als een ervaren kracht met een sterk netwerk in het Noorden en als een directe link naar de kennisinstellingen. 

Wil je ook contact met Bas? Mail of bel (06 22494353) hem gerust.