Blog Fred Hassert: ‘Traineeships’, het navigatiesysteem voor de toekomst?

Bent u op zoek naar IT-personeel maar is het lastig om de juiste mensen te vinden? Dan is het aanbieden van een traineeship misschien een uitstekende mogelijkheid! Een traineeship houdt in dat bedrijven pas-afgestudeerden twee jaar lang (drie keer acht maanden) onder hun hoede nemen en zeer intensief begeleiden. Voor de afgestudeerden is dat een práchtige manier om kennis te maken met één of meerdere van de vele mooie bedrijven in Noord-Nederland. En voor die bedrijven zelf is het een uitstekende manier om frisse kennis en kunde in huis te halen, en te bekijken of de betreffende trainee na afloop wellicht een baan kan worden aangeboden.

Het in huis halen van frisse kennis en kunde is daarbij niet alleen haalbaar voor grote bedrijven. Door binnen Samenwerking Noord de krachten te bundelen kunnen ook kleinere organisaties, zowel in overheidsland als commercieel, traineeships aanbieden. En dat is dan ook voor deze bedrijven echt een unieke mogelijkheid om kennis in huis te halen. Ook voor het Noorden is het een goede zaak, want door de traineeships aan te bieden kunnen wij als regio een plus bieden en pas afgestudeerden kennis laten maken met de vele mooie bedrijven in het noorden.  Afgestudeerden hoeven echt niet naar de Randstad !

Wij van Samenwerking Noord zijn er van overtuigd dat we met traineeships een prachtig middel in handen hebben om de arbeidsmarkt te veranderen en om zo meer vissen in de vijver te krijgen. Want een traineeship is aantrekkelijk voor een grote groep mensen die afstuderen die werkelijk geen idee hebben hoeveel mooie en interessante bedrijven hier in het Noorden wel gevestigd zijn!

Bovendien vormt zo’n traineeship in feite een extra opleiding van twee jaar en zo’n extra opleiding krijgen ze elders niet – en dat is ook nog eens super voor hun CV! Veel afstuderenden gaan er ten onrechte vanuit dat je voor de interessante (ICT-) functies in de Randstad moet zijn, omdat daar de mooie bedrijven zouden zitten. Maar wij weten hier wel beter: er zitten hier echt top-bedrijven die een uitstekend carrièreperspectief te bieden hebben, zoals bijvoorbeeld RDW of Bossers & Cnossen , Insite Security en vele andere bedrijven.

De komende maanden gaan wij van Samenwerking Noord het fenomeen traineeship in elk geval nadrukkelijk promoten en willen er echt handen en voeten aan geven. De traineeships duren dus meestal twee jaar, en zijn gesplist in drie periodes van acht maanden. Bedrijven moeten die trainees wel een vergoeding bieden, en uiteraard ook intensieve begeleiding. Misschien dat de trainees na afloop dan zeggen: ‘Oh: dit is echt een bedrijf waar ik heel graag zou willen werken!’. Zonder het traineeship zouden ze dat bedrijf in het Noorden misschien niet eens hebben gekend.

Wilt u meer weten over traineeships, stuur dan een mail aan: info@samenwerkingnoord.nl Dan nemen wij graag contact met u op.

Agile congres
Overigens wil ik in dit blog ook nog even aandacht vragen voor enkele belangrijke evenementen die voor de komende maanden op het programma staan.

Op 2 november en 7 december zijn er grote agile-congressen in het Provinciehuis in Groningen. Vorig jaar was de belangstelling zó groot dat het twee keer was uitverkocht. Dit jaar zijn de bijeenkomsten zowel voor beginnende als voor meer ervaren agile-werkers. Zelf ben ik erg blij met het congres, omdat agile werken steeds meer wordt beschouwd als dé manier van werken voor iedereen, en dus al lang niet meer alleen voor ICT afdelingen. Als wij als Samenwerking Noord dit agile werken verder kunnen bevorderen, dan is dat een uitstekende zaak.

Noordertest
En dan staat er in oktober ook nog een ander belangrijk evenement op de agenda: ‘Noordertest’. Dat is het grootste test-evenement van het Noorden dat nu al weer voor de tiende keer gehouden gaat worden, en waar alle test-organisaties voor Nederlandse overheidsorganisaties acte de présence zullen geven.

Kortom: het laatste kwartaal van 2017 belooft spannend te worden. En dan heb ik het nog niet eens over een groot, mede door Samenwerking Noord georganiseerd congres over Vrouwen in de ICT, op 15 december. Daar komen we later uitvoerig op terug.

In elk geval: ik heb er zin in, in het laatste kwartaal van 2017. En u vast en zeker ook.

Fred Hassert, voorzitter Samenwerking Noord