ICT-studenten NHL brengen bezoek aan RDW

Een groep studenten BIM en Informatica van de NHL heeft op dinsdag 13 juni een bezoek gebracht aan de RDW. Gert-Jan Ridder, relatiemanager bij Samenwerking Noord (en tevens gastdocent aan de NHL), had voor hen een bedrijfsbezoek georganiseerd in het kader van het vak DevOps. Het bezoek diende als afsluiting van dit vak, waarin Claudine Koers van Quint de studenten de principes van DevOps vanuit een theoretisch en praktische insteek bijbracht.

De studenten kregen een rondleiding en werden onder andere toegesproken door Meta van Houtert, adviseur ICT Arbeidsmarkt en Opleidingen binnen de RDW.

Van Houtert benadrukte nog maar eens de steeds groter groeiende vraag naar goed opgeleid ICT personeel, de ‘medewerker 2.0’ zoals ze het zelf noemt: een goed opgeleide ICT’er met kennis van zaken, maar ook communicatief vaardig. Zeker voor een organisatie als de RDW die niet alleen kentekens registreert maar ook koppelingen legt tussen gegevens van andere overheidsinstanties (CJIB/politie/justitie). De RDW is bijvoorbeeld ook de ‘uitvoerder’ achter een organisatie als Parkmobile, waarbij je online je parkeerkosten kunt betalen.

Na het welkom door Van Houtert en een spelletje Kahoot met vragen als ‘Hoe vaak worden gegevens opgevraagd bij de RDW?’ of ‘Hoeveel kentekennummers worden er jaarlijks uitgegeven?’, werd de studenten uitleg gegeven door Eric van der Meulen en Hidde Dousma over Agile werken binnen de RDW. Termen als zelforganiserende teams, serviceteams, teambuilding, scrum master en product owner kwamen aan de orde. Van der Meulen en Dousma vertelden vol enthousiasme, maar moesten ook toegegeven dat ze er nog niet helemaal zijn bij de RDW. Agile werken vergt een andere mindset en een nieuwe manier van werken waar (nog) niet alle medewerkers klaar voor zijn.

Ook hebben de studenten kort kennis gemaakt met Gert-Jan Theuwissen, directeur ICT binnen RDW. Hij benadrukte nogmaals het belang van Data Science.

Wiebe Wiersema, Product owner Middelen Team en senior architect binnen de RDW sloot de middag af. Wiersema is naast zijn functies bij de RDW ook bijzonder lector Architectuur Digitale informatiesystemen aan de Hogeschool Utrecht.

De studenten kregen na de verschillende presentaties nog een rondleiding door het gebouw, waar her en der met medewerkers werd gesproken over hoe de teams met behulp van visualisaties aan de muren hun Agile werken ondersteunen.