Update coronavirus en maatregelen omtrent onze events.

Stenden opent nieuw innovatielab IT met ‘Smart City & Smart Industry Hackathon’

Het is al eventjes in gebruik, maar op 8 en 9 april wordt het nieuwe IT Innovatielab van Stenden Hogeschool in Emmen dan eindelijk officieel geopend. Die dagen vindt in de van alle technische gemakken voorziene ruimte een groots opgezette hackathon plaats. Teamleider Informatica Jeroen Pijpker is bijzonder trots op de nieuwe leeromgeving: “Het is een geweldig voorbeeld van onderwijsvernieuwing. Onze studenten kunnen hun projectopdrachten nu met de nieuwste middelen aanvliegen.”

Wie het grote lokaal op de zesde verdieping binnenloopt, ziet direct dat overal aan is gedacht: een grote Microsoft Surface Hub aan de muur, een complete HTC Vive Virtual Reality-kit en stopcontacten en brede kabelgoten te over. Studenten kunnen werken op hoge (sta)tafels en wie met zijn projectgroep wil overleggen kan terecht in één van de gezellige houten zithoeken, die elk ook weer van alle nodige techniek is voorzien.

“Wij hebben gezorgd voor de basistechniek en de inrichting; het is nu aan de studenten om de ruimte zo slim mogelijk te maken”, aldus Jeroen Pijpker. “We hebben hen uitgedaagd om bijvoorbeeld de netwerken in te richten zoals zij denken dat ze er het beste mee kunnen werken. Ze zijn daar vol enthousiasme mee aan de slag gegaan. Zo fungeert het lab dus zelf ook als projectonderwerp voor onze studenten.”

De studenten aan de School of Media & Entertainment Management and Technology werken veel op een projectbasis. “Daarvoor werken we veel samen met het bedrijfsleven. Zij leveren vraagstukken aan, bijvoorbeeld op het gebied van Internet of Things, Domotica en Smart Industry, waar onze studenten mee aan de slag kunnen. Vooral het tweedejaars onderwijs bestaat voor een groot deel uit deze projecten. In dit nieuwe lokaal kunnen ondernemers en studenten nog beter samenwerken, en zo tot nog betere oplossingen komen.”

Maar de talloze mogelijkheden die het innovatielab biedt, worden ook aangewend voor andere, overigens ook zeer leerzame, bijeenkomsten. “We willen ondernemers en IT’ers uit de regio hier ook kennis laten maken met de nieuwste ontwikkelingen”, aldus Pijpker. “Zo werken we samen met het UWV om werkloze ICT’ers bij te scholen. Ook zij kunnen straks van de faciliteiten gebruikmaken om hun kennis te updaten en daarmee hun kans op een baan te vergroten.”

En dan is er nog de komende hackathon, die Stenden samen met onder meer WhattheHachathon, de gemeente Emmen en de provincie Drenthe organiseert. “We hebben hier in Emmen al eerder succesvolle hackathons gehouden met als thema’s ‘Internet of Things & LoRa’ en ‘Circulaire Economie’. De hackathon op 8 en 9 april, met als thema ‘Smart City & Smart Industry’ is echter de eerste die in dit lokaal plaatsvindt. Het wordt echt geweldig om te zien wat we hier met z’n allen kunnen doen.”

Voor meer informatie over de ICT-opleidingen van Stenden, kijk op https://stenden.com/kies-je-opleiding/interessegebied/ict/.

Voor meer info over de Smart City & Smart Industry Hackathon of om je op te geven, ga naar https://www.eventbrite.nl/e/tickets-hackathon-smart-city-smart-industry-31086507581?aff=erelexpmlt