Samenwerking Noord Agile Congres: de rol van Agile in de digitale transformatie

Zo’n 150 medewerkers van een heel scala aan Noord-Nederlandse bedrijven en organisaties kwamen op vrijdag 8 februari naar het Groningse Provinciehuis voor het Samenwerking Noord Agile Congres 2019. Daar kregen zij een breed en uitdagend programma voorgeschoteld, met een interessante keynote en liefst 23 breakout-sessies en workshops. Het thema van deze editie, die op 8 maart nog eens dunnetjes wordt overgedaan, was ‘Digital Readiness’.  “We willen de deelnemers laten zien welke rol Agile kan spelen in de digitale transformatie”, aldus Jelger Haanstra, Agile Coach bij DUO en mede-organisator van het congres.

De deelnemers waren er ’s ochtends klaar voor, maar voordat de Statenzaal van Provinciehuis klaar was om hen te ontvangen, moest er een en ander geïmproviseerd worden. ’s Middags zou het provinciebestuur namelijk bij elkaar komen in een (naar later bleek succesvolle) poging om een bestuurscrisis af te wenden. De opstelling in de zaal was dus wat anders dan in voorgaande jaren, maar dat mocht de pret niet drukken. Dankzij het improvisatievermogen van de organisatoren en de gastvrijheid van de facilitair medewerkers van de provincie kon iedereen de congresopening door gedeputeerde Patrick Brouns en Fred Hassert en de daaropvolgende keynote van René de Heij gelukkig goed volgen.

In zijn openingswoord bij deze vierde editie van het Agile Congres benadrukte Samenwerking Noord-voorzitter Fred Hassert nog maar eens waar het event volgens hem om draait: “Kom hier om te leren, maar leer hier ook vooral om te netwerken. Kijk wat en hoe andere bedrijven het doen, maar kijk ook om je heen”, zo gaf hij de aanwezigen mee.

Keynote: Probo legt de lat hoog
Na de opening was het tijd voor de keynote. Daarvoor was dit jaar René de Heij uitgenodigd. De Heij is algemeen directeur van één van de snelst groeiende bedrijven in het Noorden, Probo. Het in Dokkum gevestigde bedrijf verzorgt doeken, banners, interieurs en textiel voor resellers. Het werd in 2017 uitgeroepen tot Friese Onderneming van het Jaar en haalde de afgelopen jaren nog vele andere prijzen binnen.

Probo is een jong bedrijf met serieuze ambities, zo bleek wel uit het verhaal van De Heij. Niet alleen op gebied van internationale expansie, maar ook als het gaat om duurzaamheid zien De Heij en de zijnen volop kansen. Die liggen volgens hem onder meer op het gebied van recycling: Probo streeft naar een volledig circulair productieproces. En ook op het gebied van logistiek legt het bedrijf de lat hoog: “Kunnen PostNL of DHL niet sneller dan 24 uur leveren, maar wil de klant het sneller in huis? Dan doen we de levering gewoon zelf!”

De Heij gaf de aanwezigen een mooi inkijkje in zijn bijzondere bedrijf en zorgde daarmee voor veelbelovend begin van de dag.

Inspirerende sessies
Ook dit jaar was er weer volop keuze voor de deelnemers. De verschillende sessies draaiden dit jaar om thema’s als ‘Agile transitie’, ‘Leiderschap’, ‘Teams’ en ‘Lean’. Van een workshop ‘Build your own leader’ of ‘Build your own vision’ tot een door de IT Academy Noord-Nederland georganiseerde sessie ‘Design Thinking’, waarin deelnemers werden uitgedaagd om met lego blokjes de perfecte toekomstige werkdag vorm te geven: er was weer van alles te beleven tijdens de vele, over de dag verspreide sessies.

Zo gaf de RDW, vertegenwoordigd door Divisiemanager ICT Gert-Jan Theuwissen, een inkijk in de veranderslag die de organisatie doormaakt(e). Per 1 januari 2018 is de rijksdienst namelijk overgegaan op zelfsturende teams. Theuwissen vertelde over wat deze transitie zoal met zich meebracht. Het bleek een verhaal van vertrouwen en loslaten. Want kun je loslaten zonder vertrouwen? Een interessant topic dat de geïnteresseerden volop stof tot nadenken gaf.

En zo stond de dag bol van de inspirerende verhalen en leerzame en tot nadenken stemmende onderwerpen en activiteiten. Daarnaast was er tijdens de smakelijke lunch en de afsluitende borrel natuurlijk weer volop gelegenheid tot napraten en netwerken.

En voor degenen die er deze dag niet bij konden zijn, is er goed nieuws: op 8 maart gaat het hele programma nog eens in de herhaling. Lees hier meer over de tweede editie of meld je direct aan via deze link.