RDW Techday biedt blik op onze technologische toekomst

De eerste editie van de RDW Techday was vorig jaar zo’n succes dat een vervolg niet kon uitblijven. En dus verzamelden zo’n 190 RDW-medewerkers, aangevuld met 40 leden van Samenwerking Noord en een kleine vertegenwoordiging van de ICT-studentenvereniging RealTime, zich op 10 april in het Van der Valk-hotel bij Hoogkerk voor een kijkje in de toekomst. “Het is voor ons de uitgelezen kans onze mensen mee te nemen in wat er op technologiegebied allemaal op ons afkomt”, zo zegt Senior Architect bij de RDW en mede-organisator van de Techday Wiebe Wiersema.

Wereldwijd gebeurt er natuurlijk ontzettend veel op techgebied. En veel van die ontwikkelingen raken aan de toekomst van de RDW. “Denk aan zelfrijdende vervoer en de verdere automatisering van het parkeerbeleid. We beheren een gigantische hoeveelheid data die voor allerlei toepassingen van waarde kan zijn”, zo geeft Wiersema aan. “We zijn ons sterk van bewust van de kansen die dat biedt en werken continu aan nieuwe technologieën en toepassingen. We spelen daarin echt een voortrekkersrol, zijn met hele leuke dingen bezig en willen dat ook in de toekomst blijven doen. Dan is het dus zaak om te zorgen dat de kennis binnen de organisatie up-to-date blijft. Een jaarlijks evenement als de Techday helpt daar enorm bij.”

De dag werd dan ook in het leven geroepen om zoveel mogelijk kennis van buiten naar binnen te halen, legt Wiersema uit. “Maar het werkt net zo goed de andere kant op. Kennis is niet als brood, dat bederft als je het weggooit. Kennis groeit door waar het landt en komt uiteindelijk in een nog betere versie bij je terug. Gelukkig realiseren onze leveranciers en samenwerkingspartners zich dat ook. Zij staan ook dit jaar weer met veel enthousiasme lezingen en workshops te geven en dragen zo bij aan de groei van het netwerk en de daarbinnen aanwezige kennis.”

In totaal stonden er deze dag liefst 26 kennissessies op het programma, verdeeld over vijf thema’s: Infrastructuur, Apps, Inspiratie, Collaboration en Workshops. Deelnemers konden al bij hun online registratie de workshops en lezingen van hun keuze doorgeven; een noviteit ten opzichte van vorig jaar. “De eerste editie was al een groot succes, maar het kan natuurlijk altijd beter”, aldus Wiersema die samen met RDW-collega’s Meta van Houtert, Roelof Luinge,  Oelviya Visscher – Ibragim-Zade en Esmé van der Zijde verantwoordelijk is voor de organisatie. “We zijn eind vorig jaar al begonnen met de voorbereidingen en de laatste maanden heeft het ons allemaal heel wat uurtjes gekost.”

Team RDW Techday

Het resultaat mag er dan ook zijn. Van de hapjes en drankjes tot het inhoudelijke programma en de faciliteiten: de deelnemers kwamen niets tekort. En de keuze voor Nial Merrigan als keynote speaker zorgde ervoor dat het ook met de sfeer direct goed zat. De Ier, Head of Cyber Security bij Capgemini Noorwegen en wereldwijd een veelgevraagd gastpreker, verhaalde in ‘Hacking the Human OS’ met veel humor over ‘social engineering’ en de manieren waarop wij onze keuzes laten beïnvloeden door adverteerders, maar ook door hackers en andere cybercriminelen. Het leverde een grappige maar tegelijkertijd behoorlijk confronterende opening van de Techday op. “Precies wat we voor ogen hadden”, zo constateert Wiersema met een glimlach. “We wilden mensen op een leuke manier aanzetten tot nadenken over (data)veiligheid. Dat is volgens mij wel gelukt.”

Na de keynote en aansluitend een kopje koffie met een hapje, verdeelden de aanwezigen zich over de eerste verdieping van het Van der Valk-hotel om in de zes afgehuurde zalen hun kennissessies naar keuze bij te wonen. Vertegenwoordigers van leveranciers en relaties als Microsoft, MapR, Insite Security, CapGemini en De Nederlandsche Bank informeerden de aanwezigen over de nieuwste technologische ontwikkelingen en gunden hen zo een kijkje in de toekomst. Van Quantum Computing tot Continuous Delivery en van het Internet of Things tot Blockchain; het kwam allemaal voorbij.

Het programma werd afgesloten met een closing note door Maurice Fransen en Slavko Savanovic van Deloitte. Zij presenteerden Ben’s Journey, een concept voor slimme, gepersonaliseerde mobiliteit en mogelijk dé manier waarop wij ons in de toekomst door slimme steden zullen bewegen. Het gaf de aanwezige RDW’ers, maar ook de leden van Samenwerking Noord, meer dan genoeg gespreksmateriaal voor de afsluitende borrel…