Projectoproep Thuiswerken 2.0: partners gevraagd!

Edwin Hillenga van het Martini Ziekenhuis heeft het idee opgevat om een project te starten rond een geïntegreerde werkomgeving thuis. Hij heeft al een eerste omschrijving gemaakt maar zoekt nog naar partners die hierin samen willen werken.

Vorig jaar in maart werd iedereen (waarbij de werkzaamheden het toelieten) naar huis gestuurd om thuis te werken. In het begin was het behelpen en pionieren. Langzamerhand werden er faciliteiten aan toegevoegd. Schermen, stoelen, een telefoon en soms een andere pc of laptop. Voor sommigen is het nog steeds behelpen en nog steeds werken er mensen met een trage wifi aan een keukentafel. Het gevolg is dat sommige medewerkers onder veel moeilijkere omstandigheden thuiswerken dan “op het werk”. Dit zijn geen duurzame werkomstandigheden.

Het is heel reëel om aan te nemen dat thuiswerken een trend is en waarbij het “normaal” wordt om deels thuis en deels “op het werk” te werken. Daarom een vraag is ontstaan voor een oplossing voor een verbeterde werkomgeving thuis. Een werkomgeving waarbij thuis en werk wat meer geïntegreerd zijn (digitaal passend). Dit heeft ook te maken met aanpassingen in de werkcultuur en de manier waarop er thuis met collega’s op afstand wordt samengewerkt.

De basisvraag is: Hoe kan de werkgever de volgende stap in de digitale integratie van thuis en werk, faciliteren?

Het gaat om een totaalpakket met verbeteringen op het gebied van:

  • ICT (software, infra, hardware enz.). Zowel thuis als “op het werk”
  • Hulpmiddelen (stoelen, tafels, verlichting en andere kleine aanpassingen in de thuissituatie tbv ARBO)
  • Workshops- en instructies voor het omgaan met software/hardware en het “thuis samenwerken met collega’s” en hoe leidinggevenden hier mee omgaan
  • P en O –ondersteuning (vergoedingen, wet- en regelgeving, kinderopvang, ARBO-check enz.)

Edwin denkt aan enthousiaste (jongere) projectleden met een visie. Het gaat tenslotte over hun thuiswerkomgeving.

Zijn er andere ledenorganisaties die hierin geïnteresseerd zijn? Laat het weten via Wijnand Aalderink (w.aalderink@samenwerkingnoord.nl of 0653704821).