Proeven met zelfrijdend vervoer in Eemshaven en Loppersum in mei van start

Vanaf half mei gaan in de Eemshaven en in Loppersum twee proeven van start met zelfrijdend vervoer. Het gaat om busjes die zonder bestuurder op een afgeschermd traject rijden. Op vrijdag 21 april tekenden de provincie Groningen, Groningen Seaports, de Hanzehogeschool, 5Groningen, Arriva, Green Dino/Robottuner en de gemeenten Eemsmond en Loppersum een samenwerkingsovereenkomst voor de proefprojecten.

Eemshaven
Vanaf mei vinden in de Eemshaven in een afgeschermd gebied verschillende proeven met zelfrijdende voertuigen van verschillende leveranciers plaats. Zo wordt er getest met het rijden onder verschillende weersomstandigheden. Met behulp van een simulator worden nieuwe proeven voorbereid en kunnen verschillende verkeersituaties worden nagebootst. Het is voor het eerst dat op deze manier meerdere voertuigleveranciers in één testgebied proeven uitvoeren. Het eerste voertuig dat in de Eemshaven komt testen, is van leverancier EasyMile.

Loppersum
Het voertuig van EasyMile wordt tijdens de testperiode ook een aantal keren naar de testomgeving van 5Groningen op het Zerniketerrein gebracht, het zogenoemde ‘living lab’. Hier kunnen tests worden uitgevoerd in combinatie met 5G-techniek. Later dit jaar worden deze tests ook in een praktijkomgeving uitgevoerd. Loppersum is de eerste plek in Europa waar op deze manier wordt getest met een combinatie van zelfrijdend vervoer en 5G-techniek. Het idee is dat 5G de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer sterk kan versnellen.

Proefregio
De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe tekenden september vorig jaar samen met de gemeente Ooststellingwerf een intentieverklaring, waarmee ze Noord-Nederland op de kaart zetten als dé proefregio voor zelfrijdend vervoer. Toen werd ook de eerste proef uitgevoerd in Appelscha.  De drie provincies en de gemeente Ooststellingwerf zien zelfrijdend vervoer als een slimme, veilige en schone vorm van openbaar vervoer, die inwoners en voorzieningen op het platteland met elkaar verbindt.

Slim en Groen
De provincie Groningen zegt voortdurend op zoek te zijn naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om de mobiliteit en infrastructuur in de provincie en het onderhoud ervan slimmer en groener te maken. Zelfrijdend vervoer draagt hieraan bij omdat de voertuigen elektrisch zijn en dus geen schadelijke uitstoot generen. Daarnaast ziet de provincie zelfrijdend vervoer als een slimme manier om krimpgebieden leefbaar te houden.

Foto: Wouter Smit