Pilot digitale geletterdheid op 33 Groningse scholen succesvol en feestelijk afgerond

In opdracht van Economic Board Groningen (EBG) heeft ITurnIT in de afgelopen anderhalf jaar ruim 3300 leerlingen in het primair voortgezet onderwijs digitaal geletterd gemaakt. ITurnIT helpt basis- en middelbare scholen om digitale geletterdheid een plaats te geven in het onderwijs. Door docenten op te leiden worden projecten omtrent digitale geletterdheid geïntegreerd in de scholen. In totaal deden 33 Groningse scholen mee aan het door ITurnIT ontwikkelde pilotprogramma.

EBG wil Noord-Groningen een boost geven met het lesprogramma en de ondernemers en werknemers van de toekomst in de regio houden. Daarnaast is het belangrijk om al jong ‘21th century skills’ te leren, om voorbereid te zijn op een toekomst waarint geen enkele sector meer werkt zonder ICT. “EBG investeert in onderwijs én een ondernemende cultuur van jongeren”, zo zegt Michelle Moret, programma manager Onderwijs bij EBG. “Het ontwikkelen van ICT vaardigheden is één van de speerpunten daarbinnen. ICT onderwijs wordt in de toekomst verplicht op scholen. Door dit nu al aan te bieden aan leerlingen in Noord-Groningen geven we hen een voorsprong.”

Ruim 3300 leerlingen
Het lesprogramma is gestart als pilot bij 33 scholen in zowel het primair als het voortgezet onderwijs Er hebben 60 docenten en 3300 leerlingen aan meegedaan. ITurnIT heeft in eerste instantie zelf de lessen verzorgd, maar bij het grootste gedeelte van de scholen hebben de docenten het programma zelf overgenomen. Robert Adema van ITurnIT: “Dankzij EBG hebben wij de kans gekregen samen met de scholen uit Noord-Groningen een implementatie traject te ontwikkelen omtrent digitale geletterdheid. Hiermee stellen wij scholen in staat zelfstandig met dit onderwerp aan de slag te gaan.”

Feestelijke afsluiting
Om het succesvolle project feestelijk af te sluiten, zijn op verschillende scholen eindfeesten georganiseerd. Zo hebben de leerlingen van de Triangel in Appingedam hun ouders geleerd filmpjes te maken en hebben de leerlingen van de Regenboog in Bedum elkaar levend geprogrammeerd. Door het succes van de pilot is EBG voornemens het project een vervolg te geven.