NTU en TNO breiden samenwerking in Cyber Security uit naar Smart Mobility

Nanyang Technological University (NTU) in Singapore en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) kondigden onlangs aan dat zij hun samenwerkingsverband uitbreiden. De samenwerking startte in 2015 met Cyber Security en nu slaan de partijen ook de handen ineen om oplossingen voor Smart Mobility te ontwikkelen.

Singapore heeft de ambitie de eerste ‘Smart Nation’ ter wereld te worden. Oplossingen voor Smart Mobility vormen een essentieel onderdeel van deze strategie en moeten leiden tot minder verkeersopstoppingen, emissieverlaging en veiligere wegen. TNO heeft in Europa een leidende positie verworven op de markt van Smart Mobility met het grootste testbed voor Connected Vehicles (V2X) in Europa. Dit leidde tot de eerste platooning-test met geautomatiseerde personenauto’s op de openbare weg in2012 en de eerste live platooning-demonstraties met vrachtwagens in 2015.

NTU op zijn beurt beschikt over de grootste testbed voor V2X Smart Mobility van Singapore. Met de kennis van TNO en de ervaring van NTU kunnen de ambities van Singapore als Smart Nation nu gerealiseerd worden. Daarnaast stimuleert de samenwerking de innovaties op het gebied van Smart Mobility, wat naar verwachting zal resulteren in grote mogelijkheden voor beide landen.

“NTU Singapore heeft een sterk track record in samenwerking met de overheid en de industrie en werkt op het snijvlak van onderzoek en ontwikkeling voor duurzame en slimme technologieën”, aldus NTU Vice-President Professor Lee Sing Kong. “Samen met TNO zien we er naar uit om onze visie en onze impact in research en development te vergroten, zodat dat leidt tot innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst op het gebied van transport, vergrijzing en voor de leefomgeving in Singapore, Nederland en wereldwijd.”

Paul de Krom, CEO van TNO, voegt hieraan toe: “Internationale samenwerking is de sleutel voor succes in onze wereldwijde economie. Het is cruciaal voor de ambities van TNO om innovatie te stimuleren, de concurrentiekracht van industriële sectoren te versterken en maatschappelijk welzijn op duurzame wijze te verhogen. Singapore als hub en de strategische samenwerking met NTU in het bijzonder, zijn essentieel voor het waarmaken van onze ambities in Nederland, Singapore en de rest van de wereld.”

Volgende stap na cybersecurity
In 2015 werd er een eerste memorandum van overeenstemming gericht op cybersecurity tussen NTU en TNO ondertekend. De eerste resultaten om een Cyber Resilient Nation te ontwikkelen en wetshandhavingsoplossingen om cybercrime te bestrijden zijn al zichtbaar. In april 2016 demonstreerden beide partijen technologieën om de detectie van gerichte cyberaanvallen te verbeteren, informatie over cyberdreigingen uit te wisselen en de bron te traceren.

Over NTU
NTU is een van de grootste openbare universiteiten in Singapore en staat op de dertiende plaats in de QS World University Rankings. In 2016 stond NTU bovendien tweede op de ranglijst van beste jonge universiteiten ter wereld van Times Higher Education. Het onderzoek van de universiteit naar cybersecurity wordt geleid door de School of Computer Science and Engineering (SCSE). Professor Thambipillai Srikanthan van SCSE richtte het Cyber Security Research Centre – CYSREN op. Dit is een nieuw aan de universiteit verbonden centrum dat het voortouw neemt bij multidisciplinair onderzoek van NTU op het gebied van cybersecurity.