Noorderpoort en Bossers & Cnossen werken samen in Tech Savvy-programma

Op 8 november werd in Het Kasteel in Groningen het glas geheven. Bestuurder Wim van de Pol van het Noorderpoortcollege trakteerde er met gepaste trots op champagne om het startsein te geven voor het Tech-Savvy programma. In samenwerking met Bossers en Cnossen en Microsoft zullen Noorderpoort-medewerkers onder begeleiding van Tech-Savvy-coaches slim leren omgaan met zaken als veilig opslaan in de cloud en het gebruik van apps en gadgets.

Op deze manier zullen docenten beter in staat zijn studenten voor te bereiden op verdere digitalisering van verschillende beroepen. Dit betekent digitaliseren vanuit verschillende perspectieven: “Hoe zet ik iets in elkaar, hoe programmeer ik ‘iets’, hoe ga ik om de (big) data en wat betekent dat voor mijn werk?”

“Veel van de banen waarvoor wij nu opleiden, zijn er straks niet meer door tal van nieuwe toepassingen in de ICT”, aldus Wim van de Pol. “De meeste toepassingen kennen we nu zelfs nog niet, maar ze komen eraan. We weten dat we de ontwikkelingen als onderwijsorganisatie niet zelfstandig kunnen bijbenen, daarvoor gaat het te snel en is het te specialistisch. Daarom zoeken we de samenwerking met ICT-specialisten. Samen maken we het mogelijk dat we in de tred van de digitalisering meelopen. Zo kunnen wij in alle vakgebieden blijven opleiden voor de toekomst.”

Bossers & Cnossen-directeur Jeroen Bos licht het Tech Savvy-programma toe

En het Tech-Savvy-programma is nog maar het begin, zo kondigt Van de Pol aan. “Het ultieme doel is dat elke student en medewerker tijdens zijn studie en loopbaan bij Noorderpoort één of meer modules in de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap heeft gevolgd, zodat ze digitaal sensitief hun loopbaan kunnen beginnen of vervolgen. Stel je daar werken met virtual reality bij voor, maar ook een les over de veranderende rol van e-mail in je werk.”

Voor de realisatie van de Werkplaats kreeg Noorderpoort onlangs bijna een miljoen aan subsidie toegekend van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. “Met de aanvullende anderhalf miljoen die door de partners wordt opgebracht verwachten we met mooie programma’s Groningen tech-savvier te maken”, aldus Van de Pol.