Nieuwe glasvezelverbinding verbetert positie van Dataport Eemshaven

Het bedrijf Eurofiber heeft deze week zijn tweede glasvezelverbinding tussen Groningen Stad en de Eemshaven opgeleverd. Volgens Groningen Seaports is met de totstandkoming van deze verbinding de connectiviteit van Dataport Eemshaven verder verbeterd en is het gebied nog aantrekkelijker geworden voor de komst van grote datacenters.

De nieuwe verbinding met een lengte van 37 kilometer is in opdracht van Eurofiber Nederland, een leverancier van hoogwaardige digitale infrastructuur, aangelegd en onlangs opgeleverd. Met de aanleg van een tweede route krijgen klanten van Eurofiber de beschikking over twee volledig gescheiden glasvezelverbindingen tussen Groningen en Eemshaven. Groningen is op zijn beurt langs twee routes verbonden met het internetknooppunt Amsterdam, over de Afsluitdijk en over Lelystad. Tevens hebben klanten de mogelijkheid de kortste route naar Hamburg te ontsluiten.


Toplocatie

“Eemshaven ontwikkelt zich tot een toplocatie voor grote datacenters”, zo zegt Eurofibers Director Infra Operator Arian de Korte. “Dat zie je bijvoorbeeld aan QTS, de wereldwijd opererende datacenterprovider die vorige week aankondigde zich in Eemshaven en Groningen te gaan vestigen. Zulke partijen eisen een glasvezelnetwerk dat voldoet aan de hoogste normen qua bandbreedte, uptime (beschikbaarheid) en latency (snelheid), en de kortste routes. Met een tweede, rechtstreekse verbinding tussen Eemshaven en Groningen Stad voldoen we hier ruimschoots aan.”

Groningen Seaports is erg verheugd over de verbeterde connectiviteit. “Eurofiber is een langjarige belangrijke partner van Dataport Eemshaven. Deze nieuwe infrastructuur versterking levert een kwalitatieve keuze voor onze klanten en zal een aanzuigende werking op nieuwe bedrijven hebben”, zo verwacht manager Strategy & Business Development Robert van Tuinen.

Eurofiber is de komende tijd nog bezig met het koppelen van zijn klanten op het nieuwe tracé. Eind juni zijn de eerste klanten op de nieuwe verbinding aangesloten.

Dataport Eemshaven
Dataport Eemshaven beschikt over alle faciliteiten die datacenters nodig hebben voor de betrouwbaarheid van data opslag. De beschikbaarheid van energie in de Eemshaven is ongeëvenaard in Europa; het datacenter businesspark kan vanuit de nabije omgeving beschikken over meer dan 8.000 MW, verdeeld over een brede energiemix. En daarnaast is er nog ruimte in Dataport Eemshaven en beschikt de regio over uitstekende verbindingen met internet hubs in Amsterdam, Hamburg en de Deense regio.

Google Eemshaven breidt uit
Vanwege die optimale voorwaarden breidt Google, de grootste zoekmachine ter wereld, zijn toch al grote datacenter in de Eemshaven verder uit. Daarmee wordt Google Eemshaven het grootste datacenter van Europa.