NHL zet supercomputer Deep Frisian in voor analyse Big Data

NHL Hogeschool in Leeuwarden heeft sinds kort de beschikking over zijn eigen supercomputer. De computer, die de naam Deep Frisian heeft gekregen, wordt door het lectoraat Data Science gebruikt voor de analyse van Big Data. Met 44 Xeon-processors, vier NVIDIA Tesla P100-accelatoren (goed voor 14.000 processoren) en 512 Gb aan intern geheugen levert Deep Frisian meer rekenkracht dan 100 gangbare pc’s.

Met de ingebruikname van de Friese supercomputer wil NHL een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van smart industries in Noord-Nederland. Zo zal de supercomputer onder meer worden ingezet om antwoorden te vinden op datavraagstukken van de 40 bedrijven en kennispartners die samenwerken in de Region of Smart Factories.

Daarnaast is het Data Science-onderzoek nauw verbonden met het werk van het NHL Centre of Experstise in Computer Vision. Gezamenlijk wordt gewerkt aan het automatiseren van visuele inspecties, zoals bijvoorbeeld het inspecteren van akkers met slimme civiele drones.

De naam van de Friese dataprocessor is overigens een knipoog naar één van de bekendste supercomputers uit de geschiedenis: Deep Blue van IBM, die in 1997 wereldkampioen schaken Gary Kasparov op een nederlaag trakteerde.

Ga voor meer informatie over het onderzoek naar de websites van het lectoraat Data Science of het NHL Centre of Expertise in Computer Vision.