Minister Van Engelshoven: ‘Bytesnet zet met d’ROOT een trend in Europa’

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft op woensdag 14 november het nieuwe Data Competence Center d’ROOT van Bytesnet geopend. d’ROOT  is een uiterst innovatief datacenter, met onder meer een Datalab waar klanten en partners van Bytesnet gebruik kunnen maken van werk-, presentatie-, onderzoeks- en testruimtes. “Dit duurzaam Datacenter met een Datalab combineert onderwijs, onderzoek en open data. Het zet daarmee een trend in Europa”, zo zei de minister voorafgaand aan de officiële openingshandeling.

Van Engelshoven verrichtte de openingshandeling samen met bestuursvoorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool Groningen, directeur Carole Jackson van ASTRON en CEO Peter de Jong van Bytesnet. Zo’n 200 gasten uit heel Nederland waren naar de Zernike Campus gekomen voor de opening van d’Root, dat naast data-opslagcapaciteit ook beschikt over faciliteiten voor high performance computing. Deze supercomputers met grote rekenkracht zijn onder meer nodig voor wetenschappelijk onderzoek en de verwerking van big data.

Bytesnet is een onafhankelijke Nederlandse aanbieder van datacenterdiensten in Groningen en Rotterdam, maar met d’ROOT biedt het bedrijf nu veel meer biedt dan alleen de veilige en betrouwbare opslag van data en snelle verbindingen. Het Datalab zal worden gebruikt door diverse kennis- en onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven uit de regio. “Met het Datalab wordt d’ROOT een onderdeel van de Zernike Campus”, zo zegt Bytesnet-CEO Peter de Jong. “Verschillende projecten rond belangrijke thema’s als big data, smart industry en de energietransitie zijn inmiddels gestart”, geeft hij aan.

Voedingsbodem voor nieuwe toepassingen en bedrijven
Bytesnet wil met het Data Competence Center een bijdrage leveren aan het noordelijke ICT-cluster. Met d’ROOT zorgt het bedrijf dat belangrijke en waardevolle data in Groningen kunnen blijven. Dat biedt kansen om op regionaal niveau nieuwe toepassingen en bedrijven te laten ontstaan. “d’ROOT is daarmee een belangrijke aanwinst voor de Groningse ICT-sector en de regionale economie in zijn geheel”, aldus De Jong.

Met het Datalab faciliteert Bytesnet samenwerking tussen wetenschappers, scholen, studenten en bedrijven. Binnen d’ROOT kunnen zijn samenwerken aan innovatieve projecten met (big) data, maar ook op het gebied van energietransitie, smart industry, duurzaamheid en installatietechniek.

Zernike Campus
Anders dan gebruikelijk bij datacenters is d’ROOT een opvallend gebouw met een spraakmakend en futuristisch ogend ontwerp. Het staat op de Zernike Campus, direct bij de universiteit en hogeschool, en is toegankelijk voor studenten, onderzoekers en werknemers van data-intensive bedrijven en instellingen. Het pand draagt door levering van restwarmte  aan WarmteStad bovendien bij aan de duurzame verwarming van woningen en gebouwen in Groningen.

Dat Bytesnet met d’ROOT in een behoefte voorziet, blijkt volgens het bedrijf wel uit de grote belangstelling vanuit het bedrijfsleven, onderwijs, de gezondheidszorg en onderzoekswereld. Nog vóór de officiële opening hadden diverse klanten hun servers met computersystemen en data er al naartoe verhuisd. Er wordt dus al volop gebruik gemaakt van de faciliteiten, onder meer door het Nederlandse instituut voor radioastronomie ASTRON, dat er zijn nieuwe Science Data Centre heeft ondergebracht.