Meta Gort: betrokkenheid bij de noordelijke arbeidsmarkt en een zwak voor ICT

Op 3 april is Meta Gort aan de slag gegaan als coördinator PR & Communicatie bij Samenwerking Noord. “Ik moet me nog wel even inlezen over zaken als Blockchain en hackathons, maar dat ga ik de komende tijd met veel plezier en belangstelling doen”, aldus de goedlachse noorderling, die naast haar werk voor Samenwerking Noord werkzaam is als Producent Tandheelkunde bij het UMCG. “Ik heb al jarenlang een zwak voor IT en vind daarnaast dat we ervoor moeten zorgen dat er zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden blijft voor het Noorden.”

Hoewel ze is opgeleid in de HRM en werkzaam is bij de opleiding Tandheelkunde van het UMCG, heeft Meta wel degelijk affiniteit met de wereld van IT. “Toen ik een jaar of twintig was en van de Schoevers secretaresseopleiding kwam, ben ik bij KPN aan de slag gegaan. Daar kwam ik in aanraking met HRM. Na een tijdje was ik wel weer aan iets anders toe en na een sollicitatie kon ik bij het toenmalige IT-bedrijf Origin aan de slag, waar ik ook Samenwerking Noord-voorzitter Fred Hassert leerde kennen.”

Bij Origin had ze naar eigen zeggen een prachtige tijd. “De IT-wereld stak toen natuurlijk nog heel anders in elkaar. Bij Origin waren we echt een beetje de geitenwollensokken-IT’ers. Daartegenover had je de blauwe pakken van CMG, dat was echt een soort tweestrijd.” Uiteindelijk werd Origin overgenomen door Atos. Meta verhuisde eerst nog mee naar het grote nieuwe pand aan de Eemsgolaan, langs de A7, maar uiteindelijk ging Atos Origin inkrimpen en verdween er veel Gronings werk naar het Westen. “Ik mocht wel mee naar Utrecht, maar daar zat ik niet op te wachten. Ik wilde in Groningen blijven.”

Na een bacheloropleiding P&O en gewerkt te hebben als HR medewerker bij Koninklijke Visio (deze functie verhuisde naar Apeldoorn) kwam ze uiteindelijk terecht bij de RUG/UMCG, als Producent bij de opleiding Tandheelkunde. “Als Producent ben je de spil tussen de afdeling (Centrum Tandheelkunde en Mondzorgkunde), de docenten, de coördinatoren en de studenten. Een leuke dynamische functie waarbij je dus contact hebt met iedereen, van professoren tot studenten.”

Naast haar werk bij het UMCG ging Meta nog aan de slag bij zorgorganisatie Coöperatie Dichtbij. “Daar deed ik wel weer echt HRM-werk en nog wel in een hectische periode ook, rond de invoering van de Wet Werk & Zekerheid.” Maar uiteindelijk hield ook dat weer op en richtte ze haar pijlen volledig op haar werk bij het UMCG. Maar ik vind het nu eenmaal leuk om niet elke dag hetzelfde te hoeven doen en dus keek ik al snel weer om me heen of er niet iets was dat ik ernaast zou kunnen doen.”

En zo kwam de vacature bij Samenwerking Noord in beeld. “Die sprak me eigenlijk direct erg aan. Ik weet uit eigen ervaring hoe vaak het voorkomt dat noordelijke banen naar het Westen verhuizen en ook hoe vaak studenten na hun studie in Groningen weer westwaarts keren. En daarnaast had ik nog altijd die zwak voor ICT door mijn mooie tijd bij Origin. Ik zie nog te vaak dat mensen weglopen voor nieuwe technologische ontwikkelingen, omdat ze het maar ingewikkeld vinden. En dat terwijl er vaak zoveel te winnen valt, zowel voor jezelf als voor de organisatie waarin je werkt, als je die ontwikkelingen omarmt.”

Daarvoor moet je het volgens haar durven om uit je comfortzone te stappen. “Net als ik dat zelf nu moet doen. Ik wil de komende tijd gaan denken wat er allemaal leeft in de noordelijke ICT-wereld en waar ik van betekenis kan zijn. Wat ik al wel zie, is dat we nog kunnen werken aan de diversiteit in de sector. Dat zie ik dan ook als één van de uitdagingen, ook voor mezelf. Ik wil zoveel mogelijk mensen, mannen én vrouwen, betrekken bij wat we als Samenwerking Noord-partners neerzetten.”