Leerzame innovatiereis in teken van campusontwikkeling en smart cities

Met een groep van vijfentwintig Noordelijke collega’s reisden we op 7 februari af naar Vlaanderen. Met als eerste reisdoel de Corda Campus in Hasselt, die in 2018 van start ging en in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een hotspot voor grote én kleine bedrijven. Met inmiddels ruim 5000 medewerkers 

Hoofdfoto: Een diverse mix van collega’s nam deel aan onze inspiratiereis naar Vlaanderen  

De Corda campus bestaat uit een combinatie van bestaande en gerenoveerde gebouwen, met veel groene accenten. In het Masterplan voor de Corda Campus 2.0 stelt algemeen directeur Raf Degens: “Onze campus is in zes jaar tijd uitgegroeid tot een financieel gezonde en rendabele plek. Corda is meer dan een optelsom van kantoorruimtes: het is een uniek ecosysteem van startups, scale-ups en grote bedrijven, omringd door overheidsorganisaties en kennisinstellingen”. 

Eén van de oude fabrieksgebouwen huisvest een flink aantal IT-startups en gezamenlijke faciliteiten 

De campusorganisatie verwacht dat het aantal medewerkers de komende drie jaar zal groeien naar 8000 IT-gerelateerde arbeidsplaatsen. Een lonkend perspectief als we dat in de Niemeyer context in Groningen straks ook kunnen realiseren. Campus Groningen-projectleider Koen Atema van ons eigen noordelijke initiatief gaf in de bus een inleiding over de huidige stand van zaken en de ambities.  

Onderweg was er ook tijd voor een kennismakingsquiz voor de deelnemers verzorgd door programmamanager Bas Baalmans en voor een inleiding door Marco Hutten van Cegeka, een van onze ledenorganisaties. Cegeka is een belangrijke speler op de Corda Campus, die voor ons diverse interessante sprekers had opgelijnd. Een van hen, Roel Mentens, manager van Corda Incubators, en tevens lid van het managementteam van de campus, gaf een interessant inkijkje in de ontwikkeling en de ambities van de campus. In de toekomst zullen de kennisinstellingen zich ook op de campus zelf gaan vestigen, om zo de koppeling met nieuw talent nog beter te kunnen leggen. 

Roel Mentens, manager van Corda Incubators licht de achtergronden en de nieuwe plannen toe

Na het bezoek aan de Campus reisden we door naar ons overnachtingsadres in studentenstad Leuven. Tijdens de gezamenlijke maaltijd aan de Grote Markt, en aansluitend in een van de vele kroegen ter plaatse, wisselden de deelnemers hun indrukken van de eerste dag uit. Ze dronken er menig pintje op.  

De volgende ochtend kregen we een warme ontvangst in het 15e -eeuwse stadhuis met een tweetal presentaties. Ken Kasier van Cegeka maakte ons deelgenoot van actuele smart city projecten in diverse Vlaamse steden. Beleidsadviseur Tim Guily van de Gemeente Leuven sloot hierop aan door een samenhangend portfolio van lokale initiatieven aan ons toe te lichten. Hij nam ons vervolgens mee op een stadwandeling langs diverse camera’s en sensoren in het centrum.  

Tim Guily van de Gemeente Leuven licht zijn nieuwste projecten toe in de historische ambiance van het stadhuis

Eventmanager Esther Saathof voorzag bij vertrek alle deelnemers van een vorstelijk lunchpakket en zo reden we door de natte sneeuwbuien tevreden terug naar het Noorden.