Kennisnetwerk Data Science: WiFi-punten in Leeuwarden leveren interessante resultaten op

Op maandag 2 juli vond de derde en laatste bijeenkomst plaats van een bijzondere meetup met het thema SensorCity: WiFi-punten in Leeuwarden. Deze serie van drie bijeenkomsten werd georganiseerd door het Kennisnetwerk Data Science Noord-Nederland. Ruim dertig data scientisten gingen in de Friese hoofdstad aan de slag met data die beschikbaar werd gesteld door de gemeente Leeuwarden. Zij konden gebruik maken van de informatie die door verschillende WiFi-telpunten, verspreid over de stad, gegenereerd wordt. De meetup leverde interessante resultaten en bevindingen op.

De gemeente Leeuwarden heeft sinds enige tijd de beschikking over passantentellingen in de stad. Deze informatie wordt door verschillende WiFi-telpunten, verspreid over de stad, gegenereerd. Hierdoor heeft de gemeente inzicht in bijvoorbeeld het aantal passanten per uur of per dag, het aantal unieke bezoekers en de verblijfsduur van bezoekers. Gedurende drie bijeenkomsten, verspreid over zes weken, zijn de data scientists van het kennisnetwerk in verschillende groepen aan de slag gegaan met deze data. Op 2 juli werden hun gepresenteerd aan de andere groepen, de gemeente Leeuwarden en belangstellenden vanuit Samenwerking Noord en Connect.frl.

De opdrachtgever, gemeente Leeuwarden, was zeer tevreden over de bevindingen van de data scientisten.  Zo werd onder andere een link gelegd tussen de drukte in de stad en de bezetting van parkeergarages. Met behulp van Artificial Intelligence is het mogelijk dat, bij drukte, de bezoekers van de stad verspreid worden om overbezetting in parkeergarages te voorkomen. Daarnaast werden er 3D-weergaves gebouwd van de looproutes in de stad. Op deze manier kan de gemeente het aantal passanten koppelen aan koopzondagen en evenementen in de stad. Op basis van deze bevindingen gaan ze zeker verder bouwen.

De avond werd afgesloten met een speech van wethouder Hilde Tjeerdema. Zij gaf onder andere aan dat digitalisering binnen de gemeente en provincie Fryslân veel aandacht heeft en dat ze onder de indruk was van de presentaties. Het kennisnetwerk is van harte uitgenodigd om op termijn terug te komen voor een nieuwe case.

Voor het kennisnetwerk was dit een mooie afsluiting voor de zomerperiode. In het najaar gaan zij weer aan de slag met een nieuwe case. Mochten organisaties interessante data beschikbaar willen stellen voor het kennisnetwerk of hierover meer informatie ontvangen, dan kunnen zij contact opnemen met het kennisnetwerk.

Klik hier voor meer informatie en contactgegevens.