Judith Sterenberg RDW: ‘ICT daagt mij uit’

In zijn laatste blog vroeg voorzitter Fred Hassert zich hardop af: Hoe krijgen we meer vrouwen in de ICT? Daarom nu een ervaringsverhaal van een vrouw die al jaren met veel plezier in de ICT werkzaam is. Maak kennis met Judith Sterenberg.


Judith Sterenberg (38) werkt inmiddels meer dan 14 jaar met veel plezier in de ICT: “Na mijn studie IDM (Informatiedienstverlening en -management) aan de Hanzehogeschool heb ik een bovenbouwstudie Alfa Informatica aan de Rijksuniversiteit Groningen gevolgd. Een aantal klasgenoten van het HBO deden dat ook en het leek mij wel interessant. Je leerde daar onder andere programmeren en je ging bezig met spraakherkenningprogramma’s. Ik heb het altijd wel interessant gevonden om niet alleen als gebruiker met computerprogramma’s te werken, maar dat je ook weet hoe het aan de achterkant werkt.”

Eigenschappen
“Ik denk wel dat je, als je in de ICT wilt werken, analytisch moet zijn en gestructureerd moet kunnen denken. Het is meer logica dan techniek. Ik ben na mijn studie bij automatiseerder VCD in Groningen gaan werken. Ik ontwikkelde en bouwde websites en intranetten. Tijdens een banenmarkt in 2007 kwam ik in contact met een aantal mensen van het testteam van de RDW.  Testen is een heel ander vak dan ontwikkelen, maar het sprak mij gelijk aan. Pas nadat je iets gebouwd hebt, kun je het testen. Je zit dus nog dichter tegen de eindgebruiker aan. Dat spreekt mij aan.”

EUCARIS
Judith werkt bij de RDW als tester in het Serviceteam van EUCARIS. “EUCARIS is een samenwerking tussen alle Europese landen. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan regelgeving en applicaties rondom het uitwisselen van voertuig gerelateerde data. Denk hierbij aan gegevens van gestolen voertuigen of adresgegevens van een buitenlandse overtreder. De EUCARIS applicatie wordt dagelijks doorontwikkeld. Het team bestaat uit 16 personen, waarvan vijf vrouwen. Die mix is goed. Zo doe ik bijvoorbeeld acceptatietesten voor andere landen en ben ik vorig jaar naar Letland geweest voor een evaluatie van een EUCARIS lidstaat. Ik heb vanuit mijn werk dan ook veel internationale contacten en vind het erg aantrekkelijk om bij te dragen aan een systeem dat internationaal zo van belang is.”

Meer vrouwen
Judith heeft het erg naar de zin in de ICT: “Ontwikkelingen lijken steeds sneller te gaan en dat vind ik aantrekkelijk. Je wilt bijblijven en volgt trainingen. En ja, het beeld dat je veel achter de computer zit, klopt. Maar ik vind dat helemaal niet erg. Ik heb een erg leuk team met fijne collega’s. Er is werk genoeg, het is afwisselend en uitdagend. Bovendien is de RDW een erg sociale werkgever, waardoor ik werk en privé uitstekend kan combineren. Wat dat betreft kan ik alle meisjes en vrouwen aanraden om werken in de ICT op zijn minst te overwegen!”