Jonge IT-ondernemers met gave blockchain-ideeën gezocht

De provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken zijn op zoek naar ondernemers die met de nieuwe blockchain technologie aan de slag willen. Zij worden uitgedaagd mee te doen met een SBIR-competitie en gave ideeën in te dienen voor Blockchain toepassingen die de overheid nodig heeft. Dit kan op drie specifieke gebieden: zorg, energie en uitvoering van publieke taken.

De ondernemingen met de beste ideeën en bijbehorende offerte krijgen de opdracht voor een haalbaarheidsonderzoek. De ondernemingen met de meest kansrijke haalbaarheidsonderzoeken krijgen vervolgens de opdracht om hun product verder te ontwikkelen. Alle geïnteresseerde ondernemers zijn van harte uitgenodigd voor de lancering van de competitie tijdens de post-hackathon meetup van de Dutch Blockchain Hackathon, op 2 mei 2016, van 16.00 – 17.30 uur in de Big Building, Achterweg 1, Groningen.

Blockchain is een softwaretechnologie, waarmee gegevens onwrikbaar vastgelegd kunnen worden voor het verrichten van veilige digitale transacties. Informatie kan wel worden vastgelegd en geactualiseerd, maar niet worden gemanipuleerd. Het bijhouden van gegevens in registers en het uitvoeren van transacties kan plaatsvinden zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij, maar wel met centrale registratie bij bijvoorbeeld een bank, een notaris of een certificaatuitgever.

Grote impact blockchains
Blockchains kunnen de manier waarop we zaken doen, wetgeving uitvoeren en zaken registreren, ingrijpend veranderen. Ze kunnen de informatiepositie van eindgebruikers versterken met behoud van privacy. Gedeputeerde Patrick Brouns: “Blockchains gaan een nog grotere impact hebben op ons dagelijks bestaan dan wij nu kunnen voorzien. Het is daarmee een belangrijke en interessante ontwikkeling voor iedereen. Deze SBIR competitie zal hier een boost aan geven en biedt bovendien elke IT-ondernemer de kans om zijn talenten op dit gebied in de praktijk te brengen”.

Small Business Innovation Research (SBIR)
SBIR staat voor Small Business Innovation Research en is een competitie die ondernemers uitdaagt nieuwe producten of diensten te ontwikkelen die de overheid nodig heeft. Veel blockchain initiatieven zijn nog pril. De nieuwe SBIR-regeling “Blockchain toepassingen met een publiek belang in de praktijk gebracht” sluit aan op de behoefte in de markt en bij de overheid om de ontwikkeling van blockchain-toepassingen te versnellen. De SBIR geldt voor zowel de provincie Groningen als de provincie Limburg. Beide provincies zijn koploper op Blockchain gebied. In totaal is er 1 miljoen euro beschikbaar, waarvan 500.000 euro vanuit het ministerie van Economische Zaken, en 250.000 euro vanuit Groningen en  250.000 euro  vanuit Limburg. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de regeling uitvoeren. De SBIR voor blockchain wordt  in mei opgengesteld.

Programma post-hackathon meetup Dutch Blockchain Hackathon en lancering SBIR 2 mei 2017 in samenwerking met Dutchchain

  • 15.30 uur             Inloop en registratie.
  • 16.00 uur             Opening en welkomstwoord door Rutger van Zuidam, oprichter van de Dutch Blockchain Hackathon en DutchChain.
  • 16.10 uur             Sneak preview van de aftermovie DBH17.
  • 16.25 uur             Lancering SBIR competitie door Patrick Brouns, gedeputeerde Ondernemerschap & Innovatie.
  • 16.40 uur             Resultaten en de laatste ontwikkelingen van de winnende teams van de DBH17.
  • 17:00 uur             Blockchain proeftuinen Noord Nederland op het gebied van energie, publieke taken en zorg.
  • 17.20 uur             Slotwoord.
  • 17.30                      Bites &Drinks.

Locatie: The Big Building, Achterweg 1, Groningen. Aanmelden en meer informatie hier.