‘Informatiebeveiliging biedt nieuwe kansen voor noordelijke economie’

‘Informatiebeveiliging is een nieuwe kans voor de noordelijke economie. Bij noordelijke bedrijven en onderwijsinstellingen is zeer veel kennis aanwezig om te voorkomen dat computers worden gehackt en data gestolen worden. Het is zaak om zoveel mogelijk partijen uit het Noorden met kennis over informatiebeveiliging bij elkaar te brengen. Dat kan leiden tot een ‘digital security hub’ in het Noorden, een specialisme waarmee het Noorden zich kan onderscheiden’, zo betoogt Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord.

Volgens Hassert zijn er op dit moment in Nederland twee regio’s die zich profileren op het gebied van informatiebeveiliging: Den Haag en Eindhoven. ‘Dat willen wij ook wel in het Noorden. Door kennis en kunde te bundelen kunnen wij op het gebied van informatiebeveiliging zeer veel bieden. Wanneer we zorgen voor onderlinge contacten kan dat echt leiden tot synergie, en kunnen de informatiebeveiligers in het Noorden elkaar nóg verder versterken’, aldus Fred Hassert.

Volgens hem is er nu al veel deskundigheid op dit gebied bij partijen als de NHL in Leeuwarden, de politie, Hanzehogeschool, het bedrijf Insite Security, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. ‘Vanuit Samenwerking Noord willen we noordelijke informatiebeveiligingsspecialisten meer met elkaar in contact brengen. Daarom brengen we nu eerst in kaart wat er is in het Noorden, niet alleen qua techniek, maar ook qua mensen en organisatie. Al die kennis zouden we willen bundelen’, aldus Fred Hassert.

Die kennis in het Noorden is zeer veelzijdig. Zo is er aan de NHL in Leeuwarden een lectoraat cyber safety en houden bij TNO in Groningen liefst vijftig mensen zich bezig met big data. Ook bij RDW weten ze zeer veel over big data en de beveiliging daar van. De ontwikkeling van Blockchain technologie past daar prima bij.

‘Verder hebben wij in Groningen bedrijven als Hacker One, en aan de Stenden Hogeschool in Emmen kun je gecertificeerd hacker worden. We hebben nu dus al zéer veel kennis in huis, ook nog bij RUG en Hanzehogeschool. Wij denken dat als je zorgt voor een bundeling van krachten, althans voor meer onderlinge contacten, dat die partijen elkaar wel eens zouden kunnen versterken. En dat is niet alleen goed voor die bedrijven, maar uiteindelijk ook voor de noordelijke economie.’

Volgens Fred Hassert is een initiatiefgroep al enkele keren bij elkaar geweest. ’De groep groeit, en wie weet leidt dit tot een Digital Security Hub in het Noorden. Als er bedrijven of instellingen zijn die zich aan willen sluiten en ons initiatief willen steunen: u bent van harte welkom’, aldus de voorzitter van Samenwerking Noord.