Huawei en UMCG gaan in big data investeren

Groningen is een van de innovatie locaties op het gebied van smart city’s in Nederland. Huawei is op zoek naar partners die samen kunnen werken op het gebied van big data acquisitie en analyse. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het universitair medisch centrum in Groningen (UMCG) de Chinese aanbieders als een van zijn partners geselecteerd heeft.

Het UMC Groningen is qua omvang het tweede medisch centrum in Nederland en heeft daarnaast een aantal speciale eigenschappen. Het verzorgingsgebied is groot (3,5 miljoen klanten) en heeft te maken met vergrijzing door het wegtrekken van de jeugd. Daardoor levert de bevolking in dit gebied interessante data om het leven en daarmee de levensverwachting van met name ouderen verder te verbeteren. Met de universitaire invulling en de drive naar innovatie is het een bakermat voor nieuwe concepten in de gezondheidszorg Huawei is een Chinese partner en communiceert internationaal, dus in het Engels. De vele Engelstalige studenten en ook het grote aantal Chinese studenten in Groningen maakt samenwerking eenvoudiger.

Huawei en UMCG gaan vanaf nu samenwerken op het gebied van Cloud services en big data-analyse. Dat Groningen een smart city is met tal van gedigitaliseerde informatiebronnen, helpt in het proces om snel veel data te acquireren. Bovendien zijn de afgelopen jaren al meer dan 75.000 mensen gevolgd en hun dossiers digitaal onstuitbaar gemaakt. Hiermee is men goed in staat inzicht te krijgen in de oorzaken van gezondheidsproblemen.

De openheid en drang naar innovatie van de Nederlandse markt brachten beide bedrijven bij elkaar. De zorg voor patiënten kan verbeterd worden door de exploitatie van de Cloud en big data-analyses die Huawei in zijn health care (smart hospital) oplossing heeft. De digitale verbinding tussen huisartsen en ziekenhuis wordt gefaciliteerd om het beste resultaat te krijgen. Patiënten en studenten gaan baat hebben bij dit toekomst zekere lange termijn concept.

Sinds 26 januari 2015 beschikt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) over het meest duurzame datacentrum van Nederland (foto). Het centrum is geschikt voor opslag van alle ICT-data van het UMCG tot 2030. Croon Elektrotechniek tekende, samen met Wolter & Dros, voor het detailontwerp en de complete elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties van dit prestigieuze project.

Bron: http://dutchitchannel.nl/536595/huawei-en-umcg-gaan-in-big-data-investeren.html