Henk Kolk (Chief Engineer ING): ‘Agility is een heel simpel dingetje!’

“Agility is een heel simpel dingetje!” Deze ontnuchterende uitspraak tekenden we dinsdag 14 maart op uit de mond van Henk Kolk, Chief Engineer bij ING. Hij was de keynote speaker tijdens de eerste RDW Techday die die dag werd gehouden in het nieuwe Van der Valk hotel langs de A7 in Groningen.

Henk Kolk ging in zijn  inleiding uitvoerig in op de manier waarop ING de afgelopen jaren ICT steeds meer is gaan beschouwen als een kernactiviteit en hoe de organisatie van het verzekerings- en bankbedrijf daarop is aangepast. Volgens Henk Kolk had ING daarin ook geen keuze, want “wie z’n organisatie of bedrijf niet aanpast op de nieuwe ontwikkelingen, overleeft het niet”, aldus de Chief Engineer.

“Software is eating the world”, zo citeerde Kolk een belangrijke tech-ondernemer in de Verenigde Staten. Deze doelde daarmee op het feit dat kleine startups uit Silliconvalley softwarebedrijven beginnen waarmee ze bestaande industrieën totaal op de kop zetten: zie Airbnb of Uber. ‘Daarom moeten wij ook heel scherp zijn. Voor ons als ING is software-ontwikkeling net zo belangrijk als bankieren: als je dat niet goed doet, dan zijn we dood”, zo betoogde hij.

Volgens hem moeten bedrijven ook zeer snel zijn. “‘Speed is market share’: als je op tijd bent pak je een groot marktaandeel, en wie te laat komt vist achter het net. Het doet er heel erg toe wie de eerste is”, aldus Kolk.

En zo had hij nog meer tot nadenken stemmende analyses. Cruciaal voor de medewerkers van de ICT-afdeling van ING is wel dat ze een grote gedrevenheid en leergierigheid hebben: met een 9-5 mentaliteit red je het daar niet. “Voor mensen die willen leren is het fantástisch om bij ons te werken. Maar dat moet intrinsiek in je zitten. Je moet een passie hebben voor software engineering. Als je maar vier dagen per week wilt werken, zeven uur per dag, dat is niks, in elk geval niet bij ons: we werken graag met gedreven mensen met passie voor het vak”, aldus Kolk, die zijn inleiding besloot met de uitsmijter: “Leren is niet verplicht… overleven ook niet.”