Fred Hassert: “Als deze crisis voorbij is, is thuiswerken winnaar”

“De crisis waar we nu middenin zitten, heeft de wereld op z’n kop gezet. Ik verwacht, bekeken vanuit het oogpunt van technologie, niet dat deze er ooit weer hetzelfde uit zal zien. Als deze crisis voorbij is, zal thuiswerken de winnaar zijn, en zal iedereen gewend zijn aan een nieuwe manier van werken.”

“We worden in deze crisis gedwongen om gebruik te maken van technische faciliteiten, die al heel lang beschikbaar zijn maar die nog niet vaak werden gebruikt. Vergaderen via bijvoorbeeld Teamviewer of Zoom is al heel lang mogelijk, maar nu gaan mensen er massaal gebruik van maken. Behalve dat velen voor het eerst technologische snufjes gaan ontdekken, zullen velen ook creatiever worden. Mensen die er nog nooit over nagedacht hebben organiseren nu bijvoorbeeld een conference call met hun iPhone en gebruiken WhatsApp, videocall of andere middelen.”

“Mensen die thuis werken zullen nu ook ontdekken dat het heel goed mogelijk is om productief te zijn zonder zich exact aan de oude kantoortijden te houden. En dat je ook niet fysiek aanwezig hoeft te zijn bij elke vergadering, omdat overleg ook op andere manieren mogelijk is. Jonge ouders die overdag nu op kinderen passen, kunnen bijvoorbeeld ’s ochtends van 7.00 tot 10.00 uur werken, ’s middags van 14.00 tot 17.00 uur en ’s avonds van 19.00 tot 20.30 uur. Of midden in de nacht, wat mij betreft. Als het werk maar af komt.”

“De knop moet even om, en hij ís nu voor velen vast al wel helemaal om. Andere werkwijzen en andere tijden worden voor iedereen normaal. Deze crisis, hoe vreselijk ook voor heel veel mensen, zal ook technologische creativiteit bevorderen. Mensen zullen nieuwe communicatiesystemen bedenken en gebruiken.”

“Ongetwijfeld zullen ook online bedrijven het vaak lastig krijgen, maar het lijkt me dat voor IT bedrijven hetzelfde geldt als voor restaurants. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, of je kunt denken, ‘hier zie ik nieuwe kansen’. Dus ik hoop dat we nu met z’n allen kennis en ervaring opdoen die we kunnen gebruiken om over te stappen naar een volgende fase. We hebben door het coronavirus een grote stap in het digitale bewustzijn gemaakt als het gaat om online werken, online vergaderen, etc. Dus ook hier geldt, ‘elk nadeel heeft z’n voordeel’.”

Duurzaamheid

“Ik hoop en verwacht dat we nu leren dat lang niet alles fysiek hoeft. Want tot voor kort was het een normale zaak om naar Utrecht, Leeuwarden of Assen te reizen, daar een uurtje te vergaderen en daarna weer naar huis te gaan. Dat kan natuurlijk uitstekend met een videoconferentie of op andere manieren. Ook in het kader van de duurzaamheid is dat een zeer gewenste ontwikkeling.”

“Het is niet alleen de vergadering, maar ook het reizen en de tijd die we hiervoor gebruiken. Het kan allemaal duurzamer en efficiënter. Deze crisis heeft ons daarvan bewust gemaakt. Minder reistijd, minder uitstoot, minder…”

“Ik denk dat we misschien wel 75 % van alle vergaderingen met digitale oplossingen zouden kunnen vervangen. Alleen die laatste 25% moeten we dan niet door digitale snufjes vervangen. Hoe groot de technologische mogelijkheden ook zijn, uiteindelijk is gewoon menselijk contact natuurlijk wel het allermooiste en sociaal van belang.”

Persoonlijk ontmoeten

“Vandaar dat zelfs een organisatie als Samenwerking Noord af en toe events heeft waar het draait om elkaar te ontmoeten. Ik denk bijvoorbeeld aan het Whiskyfestival in de Der Aa Kerk of onze ledenbijeenkomsten. Zulke bijeenkomsten lijken ondertussen al een eeuwigheid geleden. Toen je nog gewoon met mensen kon praten zonder 1,5 meter afstand te houden en geen rekening hoefde te houden met het aantal deelnemers. Ik hoop dat die tijd snel weer terugkomt!”

“Laten we van deze crisis leren om in de toekomst een goede mix te gebruiken van digitale middelen en sociaal contact. Laten we ons verstand gebruiken en ook na het coronavirus optimaal gebruik maken van een afgewogen combinatie van hulpmiddelen en persoonlijk contact.”