Edwin Hillenga – Manager Informatisering Martiniziekenhuis ‘Meerwaarde Samenwerking Noord is groot, maar: hou het simpel!’

‘Samenwerking Noord is een zeer nuttige organisatie waar we in het Noorden veel vruchten van kunnen plukken. Het is super aantrekkelijk dat we hier onderling kennis kunnen delen. Ik plaats daar wel graag de kanttekening bij dat we het allemaal niet te groots moeten maken. Beter een paar uitstekend georganiseerde ‘events’, dan enkelen honderden. Ik ben dus blij met Samenwerking Noord, maar zou wel als tip willen meegeven: “hou het simpel!”.

Edwin Hillenga, die hier in enkele zinnen zijn visie geeft op Samenwerking Noord, is sinds juni van dit jaar Manager Informatisering bij het Martini Ziekenhuis in Groningen. Zijn afdeling is er binnen het ziekenhuis verantwoordelijk voor dat 350 applicaties perfect blijven werken. Op de IT afdeling van het Martiniziekenhuis werken 64 mensen, waarvan op Edwin’s afdeling 24.

Voordat hij naar het Martini Ziekenhuis ging had hij zijn sporen al aardig verdiend in de noordelijk ICT-wereld. Hij werkte ruim twaalf jaar bij KPN, onder meer als Commercieel directeur bij KPN ICT Consulting en als business unit directeur. Voordien werkte hij bij PinkRoccade en Pink Elephant.

Bij de IT afdeling van het Martiniziekenhuis ontwikkelen ze zelf geen applicaties, maar wel zijn ze verantwoordelijk voor het beheer van software die is aangeschaft door de artsen. Wanneer we Edwin spreken heeft hij juist een tamelijk hectische periode achter de rug, want het complete radiologische informatiesysteem moest worden vervangen. ‘Dat was best uitdagend. Afgelopen week zijn we daar met 35 man mee bezig geweest. Je wilt niet wéten wat er allemaal in een ziekenhuis kan gebeuren wanneer het systeem niet werkt. Maar het is gelukt, en het was mooi om te doen, en ook best spannend’, zegt Edwin met een glimlach.

Samenwerking Noord

Voordat hij bij het Martini Ziekenhuis in dienst trad kende hij Samenwerking Noord al. ‘Het leek me een nuttige organisatie, maar had in mijn ogen een beetje een stoffig imago. Maar toen stond de vereniging nog niet open voor commerciële partijen. Ik ben blij dat die partijen de gelederen inmiddels hebben versterkt.’

Kort na zijn indiensttreding bij het Martini Ziekenhuis vroeg zijn leidinggevende aan Edwin of hij diens plaats wilde innemen als de vaste man voor Samenwerking Noord. ‘Dat leek me zeker interessant. Maar het duurde vervolgens niet lang of ik was voorzitter van de ‘sector Gezondheid en Welzijn’ binnen Samenwerking Noord. Daarvan zijn ook andere grote instellingen lid, zoals Lentis, Certe, Fokus en Wonen.

Edwin is een praktisch ingesteld mens, en wil resultaat zien van de inspanningen die hij met plezier verricht. ‘Ik werd blij verrast onlangs tijdens een sessie toen de nieuwste plannen van Samenwerking Noord werden gepresenteerd. Die appelleerden aan wat ik er zo belangrijk aan vind: Kennis Delen. De mensen die hier werken wil ik ook graag naar bijeenkomsten sturen, zodat zíj er beter van worden. De nieuwe koers van Samenwerking Noord, daar ben ik het dus helemaal mee eens!’.

Samenwerking Noord heeft in de ogen van Edwin een vijftal grote voordelen. Zo vindt het Noord-Nederland belangrijk. Ook wil het het carrièreperspectief van de IT-medewerkers verbeteren, kennis delen of samen inkopen. En ook vacatures delen is een zeer waardevolle activiteit.

‘Dit zijn mooie, concrete doelen waar ik me ook graag voor inzet. Maar wat mij betreft moeten we het vooral ook zo concreet mogelijk houden. Doe de dingen waarvoor je bent opgericht góed, in plaats van dat je hemelbestormende plannen gaat maken’.

‘Ik gá er dus voor, voor de volle honderd procent. Waar het om gaat is dat je de IT professionals in het Noorden laat samenwerken, en kennis gaat delen: dáar gaat het om! Bovendien is het effect van je inspanningen ook heel goed meetbaar: gewoon kijken hoeveel medewerkers van de zeventig leden van Samenwerking Noord naar de events en vergaderingen komen. Laten we het dus vooral simpel houden. Dan bereiken we het meest’, aldus Edwin Hillenga.