‘Digitalisering krijgt grote gevolgen voor arbeidsmarkt’

“De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ICT krijgen grote gevolgen voor de arbeidsmarkt”, zo voorspelt Samenwerking Noord-voorzitter Fred Hassert. “Op welke wijze dat zal zijn, is niet precies te zeggen, maar het is van groot belang dat we er over nadenken. Het thema ICT en arbeidsmarkt raakt iedereen. Daarom ben ik blij dat we er samen met Noorderlink op dinsdag 27 juni een seminar aan wijden in Het Kasteel in Groningen.”

Het seminar dat dat Samenwerking Noord en Noorderlink organiseren heeft als thema: ‘Digitalisering, hoe raakt me dat?’. Keynote speaker is Jarno Duursma, trendwatcher op het gebied van nieuwe media en technologische trends. Hij is auteur van boeken over social media, WhatsApp, blockchain en kunstmatige intelligentie/chatbots, oprichter van #SMC050, en blogger voor Frankwatching en Bright.nl.

Samenwerking Noord en Noorderlink zijn beide organisaties die zich inzetten voor de noordelijke arbeidsmarkt. Zij hebben besloten hun krachten te bundelen, en de gezamenlijke organisatie van het seminar op 27 juni is daar een goed voorbeeld van.

Die samenwerking is nodig omdat door de technologische vernieuwing de komende tijd veel staat te veranderen. Denk aan ontwikkelingen op ICT-gebied als digitalisering, robotisering, kunstmatige en cognitieve intelligentie en bijvoorbeeld 3D-printing: daar gaat het over de komende jaren. Uiteraard zal dit enorme invloed hebben op de arbeidsmarkt, op processen, procedures, werkwijzen, opleidingen, werving en selectie en ook andere aspecten van HRM. Het klassieke solliciteren gaat verdwijnen of is misschien zelfs al verdwenen. Dan is het nuttig wanneer enerzijds IT-bedrijven en anderzijds HRM-afdelingen daarover in gesprek komen.

“De invloed van de digitalisering op de arbeidsmarkt is een thema dat van belang is voor iedereen. Een financieel specialist, bijvoorbeeld, is tegenwoordig ook bezig met big data en data analyse. En hij moet ook ‘agile’ kunnen werken. Maar ‘agile’ komt ook voort uit digitalisering. Maar in feite raakt de ICT werkelijk iedereen: van de bakker tot en met de leraar”, aldus Fred Hassert.

Het seminar op 27 juni wordt gehouden in Het Kasteel in Groningen en begint om negen uur ’s morgens. Leden van Samenwerking Noord zijn welkom, maar ook niet-leden zijn van harte welkom, al moeten zij wel een vergoeding betalen.

Kijk voor meer informatie op de speciale eventpagina.