Adrik Schmid, CIO GemCC: ‘De aankomende fusie brengt volop uitdagingen met zich mee!’

In december vorig jaar werd het convenant al getekend en deze maand sprak Samenwerking Noord met het nieuwe lid binnen het netwerk: GemCC. De afkorting staat voor Gemeenschappelijke Computer Centrum, een ICT-samenwerkingsverband tussen de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Adrik Schmid, CIO/Teamleider binnen GemCC kende Samenwerking Noord al toen hij nog werkzaam was voor de Veiligheidsregio Groningen. Voor hem was het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend om ook GemCC te introduceren binnen het netwerk. ”Helemaal nu de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum in 2021 gaan fuseren. Daarmee staan we voor een grote uitdaging!”

Het GemCC bedient de drie gemeentes op het gebied van informatisering, automatisering en technische infrastructuur. “Het wordt niet alleen een uitdaging om techniek samen te voegen maar ook op het gebied van informatievoorziening hebben we als gemeenten mooie ambities”, aldus Schmid. “We vinden het belangrijk dat de organisatie niet denkt in termen van systemen en apparaten, maar in termen van het hebben van kloppende actuele informatie op het goede moment. En natuurlijk rekening houdend met de wensen en plichten rondom informatieveiligheid en privacy”

Het GemCC bestaat al sinds 2004 als computercentrum van de gemeenten, inclusief de servicedesk. “Onze servicedesk scoort goed op de dienstverlening naar onze klanten. Daar werken onze mensen iedere dag hard aan”, voegt Schmid trots toe.

Vanaf begin vorig jaar zijn de servicedesk en het beheer van de ICT uitgebreid met informatiemanagement, informatieveiligheid en privacy. “In onze visie spreken we over een brede informatievoorziening waarin we een deel van het applicatiebeheer, het veilig digitaal werken, informatiemanagement en de regie op onze ICT aanbieden aan de organisatie en haar klanten. In de praktijk zal vooral ook uit de herindeling zelf blijken of we dit op deze manier in gaan richten” aldus Schmid. “We zien een duidelijke verschuiving van behoefte. Het beheer van onze ICT voeren we nu zelf uit met een kleine club kundige specialisten. We zien – of we nou willen of niet – dit de komende jaren verschuiven naar de Cloud van partners en leveranciers. Onze toekomstige meerwaarde zit vooral in de regie op het complete informatielandschap”, aldus de CIO. “Het kennen van de processen, adviseren hoe de systemen daarin optimaal kunnen bijdragen, het beheren daarvan en het voeren van regie op de architectuur, verbindingen en leveranciers.”

Er is goed contact met de omringende gemeenten die al een fusie achter de rug hebben. Denk bijvoorbeeld aan de gemeente Het Hogeland (Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond), die bereid is om waardevolle informatie te delen. Maar niet alleen de samenwerking met omringende gemeentes is volgens Schmid van belang, hij gelooft ook zeker in de kracht van een netwerkorganisatie als Samenwerking Noord. “De contacten die daar worden gelegd, helpen je verder. Dat kan heel klein beginnen, bijvoorbeeld met een oproep in de WhatsApp-ledengroep. Dat heeft in ons geval al geleid tot een uitwisseling met Acantus”

En het netwerken is niet alleen goed voor de CIO zelf, hij gelooft dat Samenwerking Noord met zijn verschillende kennisgroepen en events ook van grote toegevoegde waarde voor zijn collega’s binnen het GemCC kan zijn. “Verbreed je kennis en kijk rond!”, zo spoort hij ze dan ook aan.

Fusiegemeente zoekt naam
De nieuwe fusiegemeente Delfzijl, Appingedam en Loppersum (totaal ongeveer 45000 inwoners) heeft nog geen naam. Tot en met 20 januari konden suggesties worden ingediend. Daaruit worden drie kanshebbers gekozen, waar de inwoners van de drie huidige gemeentes tot 26 februari hun favoriet uit kunnen kiezen.