Jeroen-Pieter van Vliet doet deeltijd HBO-ICT aan de Hanze: ‘Werken en leren zijn prima te combineren’

Jeroen-Pieter van der Vliet is werkzaam bij de Dienst Justiële Inrichtingen (DJI) als Medior Technisch Applicatiebeheerder 3e lijn bij het Shared Service Center ICT (SSC-I) in Veenhuizen. Het SSC-I – sinds vorig jaar lid van Samenwerking Noord – houdt zich bezig met het ontwikkelen, bouwen, implementeren en het beheren van ICT-werkplekken, applicaties en infrastructuur. Van der Vliet richt zich sinds kort op het technisch beheren van applicaties. Daarnaast volgt hij de deeltijdopleiding HBO-ICT bij de Hanzehogeschool Groningen.

“In 2007 heb ik de ICT opleiding op het MBO afgerond op niveau 3 en 4. In 2007 ben ik wel met HBO begonnen, maar na een paar maanden ben ik gaan werken omdat ik dacht dat HBO op dat moment niet voor mij geschikt was en ik werkervaring opdoen belangrijker vond”, zo vertelt Van der Vliet op de website van IT Academy Noord-Nederland. “Ik heb een korte tussenstop gehad als horeca Floormanager in de fastfood-sector om daarna weer terug te keren in de IT-wereld. Daar ben ik eerst begonnen als Front/Back End ontwikkelaar en daarna nog als systeembeheerder van een vakantiepark in Nederland. In november 2009 ben ik bij mijn huidige werkgever (DJI) terecht gekomen als ontwikkelaar van web-portalen en systemen.”

“Tegenwoordig is het van belang dat je minimaal een HBO-opleiding hebt gevolgd om bij het solliciteren een serieuze kans te maken op een nieuwe baan. Met een MBO-opleiding kun je wel een aantal functies binnen het vak gebied bekleden, maar als je verder wilt groeien en breder inzetbaar wilt zijn dan is HBO een must”. In 2015 is hij daarom gestart met de HBO-ICT deeltijdopleiding aan de Hanzehogeschool Groningen. Momenteel zit hij in het derde jaar van de opleiding, waar hij volgend jaar mag afstuderen. “Een andere reden waarom ik HBO-ICT ben gaan studeren, is dat ik mezelf wil ontwikkelen in mijn vakgebied en meer kennis op te doen en wil profileren binnen mijn vak.”

Werken en leren
“Studeren naast je werk is prima te combineren, er zijn momenten waar de druk een stuk hoger ligt. In elk blok heb je te maken met opdrachten en tentamens. Dit zijn de drukkere periodes, over het algemeen is het goed in te delen, je ziet dat de opleiding ook druk in ontwikkeling is. Als je de opleiding en semesters goed plant, dan is het zeker haalbaar”, zo geeft Van der Vliet aan. “Je moet wel zorgen dat je geen achterstand hebt of andere grote dingen doet die de opleiding kunnen dwarsbomen. Naast de colleges die je volgt op één dag, dien je wel thuis opdrachten te maken en te studeren voor tentamens. Maar voor de beeldvorming: naast de opleiding en mijn full-time job kan ik ook gewoon mijn hobby hardlopen beoefenen, zoals het trainen voor een marathon waar ook veel tijd in zit. Een groot voordeel is ook dat ik al een tijdje in de IT werk, waardoor het een stuk makkelijker wordt om deze opleiding te voltooien.”

Sterker op de arbeidsmarkt
“De opleiding voorziet in een breed scala van onderwerpen: van business tot techniek. Dit is wat ik het mooiste aan de opleiding vind, want als IT-er heb je tegenwoordig een breed pakket aan competenties nodig die in de opleiding aan bod komen. Over 5 jaar zie ik mezelf doorgroeien naar een Senior-functie en misschien ook wel een andere functie binnen de organisatie. Een HBO-ICT diploma draagt hier absoluut aan bij, net als andere cursussen en opleidingen die gevolgd gaan worden. Niet alleen de technische skills komen aan de orde maar ook de soft skills. Deze skills zijn tegenwoordig ook van enorm belang bij een IT-functie.”

Klik hier voor meer informatie over de deeltijdopleiding HBO-ICT van IT Academy Noord-Nederland