Steeds meer ICT-organisaties werken volgens de Agile-methodiek. Daarmee is het niet alleen voor de huidige generatie ICT’ers een belangrijk onderwerp, maar ook voor de komende, die nu nog studeert. Volgens Meta van Houtert, adviseur ICT-arbeidsmarkt en Opleidingen bij de RDW, blijkt het echter moeilijk die aankomende generatie voor Agile te interesseren. “Als vak vinden ze Agile vaak maar saai, maar als ze binnen onze organisatie hebben gezien hoe we ermee werken zijn ze ineens razend enthousiast. Misschien moeten we die praktijk wat meer in het onderwijs naar voren brengen.”
Ze ziet het nog zo voor zich: de bedrukte gezichten van een aantal studenten tijdens een informatiemiddag voor studenten van de Hanzehogeschool. “We hadden drie verschillende workshops voor ze klaarstaan, over Cyber Security, Data Science en Agile. Omdat we maar twee workshoprondes konden doen, moest iedereen twee onderwerpen kiezen. Al snel zaten de Cyber Security- en de Data Science-sessies vol en bleven er alleen kaarten over voor Agile. Een aantal laatkomers had dus geen keuze meer en moest wel naar de Agile-presentatie. Je kon de teleurstelling op hun gezichten zien.”
Maar wat bleek: na afloop van de workshop was van die teleurstelling niets meer over. “Ze waren superenthousiast over de manier waarop bij RDW met Agile wordt omgegaan. Eigenlijk verbaasden ze zich erover dat het onderwerp Agile tijdens hun opleiding altijd vrij saai en droog gebracht werd”, aldus Van Houtert. “Dat is op geen enkele manier kritiek op de docenten van die opleidingen hoor. De theorie achter Agile is nu eenmaal niet het meest flitsende onderwerp. door te laten zien hoe er in de praktijk mee gewerkt wordt, kun je het een stuk interessanter maken.”
“Ik denk dan ook dat we als leden van Samenwerking Noord daar best iets in kunnen betekenen”, zo vervolgt ze. “Er is gigantisch veel Agile-kennis aanwezig en ook volop mensen die daar op een enthousiasmerende manier over kunnen vertellen, die de Agile-theorie kunnen visualiseren. Het is namelijk eeuwig zonde als studenten al tijdens hun opleiding een verkeerd beeld krijgen van Agile en er daardoor niet verder mee willen.”
De RDW heeft inmiddels de nodige ervaringen met de uitwisseling van mensen tussen het eigen ICT-bedrijf en de Hanzehogeschool. “Dat helpt niet alleen studenten te enthousiasmeren voor een kennisgebied als bijvoorbeeld Agile; je kunt op die manier ook eventuele vooroordelen over je organisatie wegnemen. Door uitwisselingen en open dagen hebben we al heel veel studenten weten te overtuigen dat ons ICT-bedrijf helemaal geen saaie club is, zoals ze nog best vaak denken, maar juist een bruisende organisatie met volop uitdagingen voor talentvolle IT’ers”, aldus Van Houtert.