Op donderdag 2 november stond de eerste editie van het Agile Congres 2017 op het programma. Zo’n 150 ICT’er verzamelden zich in het Groningse provinciehuis voor een bomvol programma. Na de hartelijke welkomstwoorden van Fred Hassert en Marco Scherer was het de beurt aan Nick Stevens, Chief Digital Office, om de aanwezigen te enthousiasmeren voor een leerzame dag.
No problem voor Stevens. Groningens Chief Digital Officer (CDO) zette de deelnemers aan het denken; Who are you? Agile? Why are you here? Stevens beheerst de kunst om begrippen als robots, artificial intellligence, brain machine interfaces, e-health, cyber security maar ook the ability to share op een aanstekelijke manier uit te leggen en ons ervan te doordringen dat ze niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij.
Iedere aanwezige was wel bekend met het Agile Manifesto, daar zijn de deelnemers voor gekomen, maar Stevens benadrukte dat ‘everyone has a right to a digital future’. Hij benadrukte daarom het belang van onderwijs (‘You’ve got to find the right education for the right work’) en het behoud van werk. Digitalisering laat niet alleen banen verdwijnen, het creëert ook weer nieuw werk, denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden en kansen die cyber security biedt. Vraag jezelf af of je de juiste dingen leert en of je op de juiste manier werkt, zo adviseert Stevens. Hij gaf de aanwezigen daarmee volop stof tot nadenken.
Na Nick Stevens’ keynote stond er een breed scala aan workshops op het programma. Voor de bezitters van een stappenteller was het een goede dag! Een groot gedeelte van het provinciehuis was gereserveerd voor de presentaties en workshops en zo kreeg men goed de kans om het provinciehuis te ontdekken. Dankzij de prima hulp van medewerkers van het provinciehuis kwamen de deelnemers telkens op het juiste moment op de juiste plek.
Een opvallende ‘workshop’ deze dag was de escaperoom, die voor de voordeur van het provinciehuis was opgebouwd. Deze bijzondere escaperoom is een trainingstool die gebruikt wordt voor evenementen en beurzen, maar hij wordt ook ingezet als onderdeel van teambuildingsessies. Het concept is bedacht door Friesland Boeit, dat hiervoor onlangs de Noordelijke Innovatie Award van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) kreeg uitgereikt.
De bedoeling van de escaperoom is om binnen twintig minuten met een team van vijf deelnemers de vierkante ruimte uit te komen. De tijd daarna wordt besteed aan evaluatie door middel van het terugkijken van de filmopnames die van het proces gemaakt zijn. De beschikbare tijd bleek echter te kort om uitgebreid te evalueren, ook omdat veel deelnemers elkaar niet kenden. Het ging deze dag dan ook niet zo zeer om verdieping in Agile maar de activiteit was een mooie kennismaking met deze innovatieve trainingstool.
De workshops waren gevarieerd en dat konden de deelnemers terugvinden in het aantal pepertjes op het programma-overzicht: één pepertje bij laagdrempelige workshops tot drie pepertjes voor pittige materie. Er was dus voor elk wat wils. De workshops werden zowel verzorgd door overheidsinstanties als door de private sector. Een mooie combinatie, zo bleek achteraf.
Naast Nick Stevens waren ook Rutger van Faassen en Chris Baron van Sogeti keynote sprekers. Na de lunch gaven zij een korte presentatie over hun ervaringen bij DOES, de DevOps Enterprise Summit in Londen. Quotes die voorbij kwamen waren ‘one does not simply change culture’, ‘share everything’ maar ook ‘I don’t know the difference between Agile/lean/DevOps anymore’. Ook treffend was de vergelijking met een bus. Om bij organisatieverandering te proberen teams mee te krijgen in het Agile werken is het van belang om mensen mee te krijgen in de bus. Er zullen ook mensen naast de bus komen te staan, maar wat je vooral moet voorkomen is dat mensen onder de bus dreigen te komen, aldus de vergelijking.
‘From Lean Business to Agile IT’. Het thema van deze editie van het Agile Congres 2017. De transitie naar een Agile organisatie maakt dat de business een steeds actievere rol krijgt en dit steeds vaker doet vanuit een lean gedachtengoed. Minder van een heleboel. Maar ook werknemers met meer kennis, zelfbewustzijn en zelfstandigheid en organisaties met meer flexibiliteit en kracht.
Op naar de tweede editie op 7 december! Het belooft zeker weer een mooie dag te worden.