VIDEO: ‘Hoe profileer je je als vrouw in de ICT?’

Op vrijdag 15 december was het dan zo ver: een evenement exclusief voor en door vrouwen, allen werkzaam in de ICT. Alleen voor een cameraman en een fotograaf werd een uitzondering gemaakt. Zij waren deze middag de enige mannen die toegang kregen tot de Van Doorenveste op de Zernike Campus. Lees hier het verslag en bekijk de  aftermovie van de middag!

Om 13.30 uur werd iedereen van harte welkom geheten door Carine Joossen, CIO/Directeur Informatisering bij de Hanzehogeschool en tevens gastvrouw van het event. De middag startte met een modeshow, verzorgd door ByOni met als slotstuk een jurk en tas die waren gemaakt met behulp van 3D print-techniek.

Joossen stelde de aanwezigen vervolgens voor aan Monic Buhrs, veelgevraagd spreker en auteur van managementboeken als ‘Stratego voor vrouwen’ (genomineerd voor managementboek in 2008) en ‘Strategisch onderhandelen voor vrouwen’. En natuurlijk ‘Vrouwen bluffen niet’, dat ze samen met Elisa de Groot schreef en waarvan alle bezoekers een exemplaar mee naar huis kregen.

Terug op je paard
“Terug op de je paard en blijf vooral lachen”: het was één van de vele pakkende uitspraken van Buhrs die de vrouwen aan het denken kreeg met meer inspirerende quotes of voorbeelden van hoe vrouwen denken versus hoe mannen over eenzelfde onderwerp denken.

Zo liet ze filmpjes zien van meisjes en jongens die stoelen in een ruimte moesten neerzetten en vervolgens met elkaar een conversatie aangingen. De jongens zetten de stoelen recht naast elkaar en begonnen het gesprek zonder elkaar aan te kijken, ze keken recht vooruit. De meisjes daarentegen zetten de stoelen zo in de ruimte dat ze elkaar konden aankijken. Een beetje schuin dus, of zelfs recht tegenover elkaar.

Ook stelde Buhrs de vraag wie van de aanwezigen heeft onderhandeld over haar eerste (echte) salaris? Er gingen weinig handen de lucht in. Buhrs’ advies aan de toekomstige generatie: “Begin hier op tijd mee. Dat wat je in het begin hebt gewonnen, neem je je hele verdere werkende leven als voordeel mee. En onthoud: de eerste ‘nee’ is pas het begin van de onderhandelingen.”

Of het advies dat Buhrs heeft voor meisjes (vrouw)en die ‘van het paard vallen’. Ze gaan vaak huilen en zijn zielig, ze hebben pijntjes en kunnen heel goed miepen. Dat kan en mag ook best eventjes, máár: “Blijf er niet in hangen. Sta op, pak het paard en klim er terug op. En blijf vooral lachen!”, aldus Buhrs.

Onzichtbare vrouwen
“Ontdek je dat er ergens in de ruimte een brandje begint? Laat het eerst even branden en ga dan pas beginnen met blussen.” Vrouwen hebben volgens Buhrs te vaak de neiging om meteen het smeulende, beginnende brandje te blussen. “Doe dit niet. Laat het eerst flink branden en begin dan met blussen. Zo is beter zichtbaar dat jij de brand hebt geblust. En laat dit ook gerust weten aan iedereen dat jíj degene was die begonnen is met blussen.”

Ooit zei een docent tegen Buhrs: “Ik vind het prima dat vrouwen carrière maken, maar ze moeten ophouden het spel te onderbreken”. Buhrs duidde deze uitspraak met een filmpje waarin te zien was hoe een groep jongetjes bluffend aan elkaar vertelden hoe ver ze een bal de lucht in konden trappen. “Wel 3 meter hoog!”, zei de één, “Wel tot over het huis!”, pochte een ander jochie. Er was er zelfs eentje die beweerde dat hij de bal helemaal tot in het heelal kon schieten. Waarop het enige meisje in het gezelschap droogjes opmerkte: “Maar dat kan helemaal niet”. Ze mocht direct niet meer meespelen…

Genoeg voorbeelden hoe volgens Buhrs vrouwen zich beter kunnen profileren. “Vergeet daarbij ook vooral niet je resultaten zichtbaar te maken. Vertel wat je aan het doen bent. Laat in je CV je resultaten zien, wat heb je bereikt? Denk vooral niet te veel in beperkingen en af en toe bluffen mag heus. Alles wat je zegt, hoeft niet waar te zijn!”

LinkendIn foto en paneldiscussie

Tijdens de pauze kregen de deelneemsters de kans om hun profielfoto op LinkedIn op te poetsen met geavanceerde apparatuur en juiste belichting.

Na de pauze werd een paneldiscussie gehouden waar de deelneemsters de kans kregen om vragen te stellen aan een panel bestaande uit Trijnie Faber, Janneke Westerga, Anita van Nimwegen, Liane Duit en Monic Buhrs.

Ook werd tijdens de paneldiscussie een oproep gedaan om een groep samen te stellen (4 tot 8 vrouwen) om in 2018 mee te doen aan de grootste blockchain-hackathon ter wereld! Een team bestaande uit alleen maar vrouwen dus! Een aantal deelneemsters heeft al visitekaartjes uitgewisseld, maar er kunnen zeker nog vrouwen bij. Lees je dit en wil je ook meedoen én ben je beschikbaar van 5 t/m 8 april 2018? Stuur dan een mail naar Samenwerking Noord: info@samenwerkingnoord.nl. Je hoeft geen blockchainexpert of programmeur te zijn.

Speeddate
Tot slot kregen de deelneemsters kort te kans om in een speeddate-achtige setting met elkaar van gedachten te wisselen over verschillende vragen en thema’s.Daarna kon onder het genot van een hapje en drankje de middag worden afgerond en het weekend worden begonnen.

Het was al met al een enerverende middag, die zeker voor herhaling vatbaar is!