TechTalks050: Waar technologie en het menselijk lichaam samenkomen

Op 17 juni vond in DOT Groningen weer een nieuwe editie van TechTalks050 plaats. Ditmaal was het Bert Otten, bijzonder hoogleraar Neuromechanica en Prothesiologie bij de Faculteit Medische Wetenschappen aan de RUG, die zijn verhaal deed. Hij nam de aanwezigen mee in de wonderlijke wereld van de topsport en de rol die computersimulatie daarin speelt en gaf hen een inkijkje in zijn zijn werkplaats. In het tweede deel van de avond kwam Sophie Blom van OIM Orthopedie aan het woord. Zij liet zien hoe met behulp van nieuwe technologie steeds betere protheses kunnen worden ontwikkeld.

In de werkplaats van Otten zijn meccano, een hamer en houtschaaf onverwachte, maar belangrijke hulpmiddelen, zo bleek al vroeg in zijn betoog. De neuromechanicus en prothesioloog knutselt, zaagt wat af en zoekt al doende naar verbindingen om op basis daarvan software te ontwikkelen. Allemaal met als doel de ideale afzet of beweging te vinden.

Waarom werkt het ene prototype klapschaats wel en waarom het andere type niet? Waarom is een systeem zo goed als hetgeen het kan? Het zijn vragen de je kunt beantwoorden met behulp van computersimulatie, zo liet de bijzonder hoogleraar in zijn TechTalk zien.

Otten is in zijn werk altijd op zoek naar samenhang. Hoe kan het dat een zwerm spreeuwen zo’n mooie prachtige vloeiende beweging maakt? En dat Usains Bolts wereldrecord op de honderd meter zijn tijd ver vooruit was?

Naast de sportwereld, gaf Otten de aanwezigen ook een kleine kijk in de wereld van forensische opsporingstechnieken. Met speciaal door onder anderen Otten ontwikkelde software kunnen in camerabeelden overeenkomsten worden gevonden in de manier van bewegen en zo verdachten worden opgespoord.

OIM Orthopedie
Drie kwartier bleek aan de korte kant om alle aspecten van Ottens werk te bespreken. Hij moest voor het tweede deel van deze TechTalks-editie de vloer laten Sophie Blom van OIM Orthopedie. Dit landelijk opererende Samenwerking Noord-lid heeft zijn hoofdkantoor in Assen en is een mooi voorbeeld van een organisatie die laat zien waar wetenschap en het bedrijfsleven op passende wijze samenkomen.

Op zeer heldere wijze legde Blom de voordelen van het 3D printen van arm- en beenprotheses uit. Het 3D-aanmeetproces bestaat inmiddels al, de volgende stap is het 3D printen van protheses. Een groot voordeel hiervan is dat er een goede balans kan worden gecreëerd tussen comfort, controle en cosmetische afwerking.

Ook een TechTalk050 sessie bijwonen? Dat kan! In het najaar van 2019 worden er nog drie bijeenkomsten georganiseerd in DOT Groningen.

Kijk voor data en meer info op www.rug.nl/society-business/centre-for-information-technology/techtalks050/