Op 12 september vond in het WTC in Leeuwarden de eerste Northern Security Conference plaats. Hoofddoel van de dag en de twee voorafgaande trainingsdagen op 10 en 11 september was om zoveel mogelijk beveiligingsbewustzijn te creëren en Noord-Nederlandse kennis op dit gebied naar voren te brengen.
Met Connect.frl als gastheer en een mooie selectie aan Nederlandse en internationale sprekers bood de conferentie een van de beste platformen om de nieuwste technologie, tips en trucs te leren kennen, waarmee we onszelf en onze organisaties veilig te houden in deze complexe, dagelijks groeiende cyberarena.
De deelnemers aan de conferentie werden op deze woensdag welkom geheten door Erik Miedema, voorzitter van Connect.frl en in het dagelijks leven ICT Manager bij de NDC Mediagroep.
De kickoff werd vervolgens verzorgd door Erik Rutkens, CEO en oprichter van Qbit, het resultaat van de recente fusie tussen het Groningse Insight Security en ITsec uit Haarlem. Rutkens benadrukte het belang van het nog veiliger moeten maken van software. Volgens hem zijn de kwetsbaarheden in software de achilleshiel van digitale veiligheid.
Stel je voor, de kill-switch van Tesla, een auto volledig aangestuurd door software, die ervoor zorgt dat je met één druk op de knop alle Tesla’s stil kan laten staan. Hoe interessant is dat voor hackers?
Cybersafety Noord-Nederland
Rutkens presenteerde tijdens de conferentie ook de oprichting van Cybersafety Noord-Nederland: waarin de Friese Stichting Cyber Safety Noord-Nederland en het Groningse Cyber Security Centrum Noord-Nederland hun krachten bundelen.
Uiteenlopende sprekers
Verder op de dag kwamen sprekers als Glenn ten Cate, Security Chapter leader bij ING België en OWASP-SKF projectleider, Mohammed Aldoub, Security Engineer en Consultant voor de regering van Kuwait, de Canadese Akbar Qureshi, Security Researcher en Consultant en tot slot Henri Kuiper van zDevOps aan het woord.
Volle middag
Al met al was het een volle middag voor de aanwezigen, met mini-colleges programmeren, interessante verhalen over het Security Knowledge Framework en het belang om informatie te delen. Daarnaast waren er verbazingwekkende verhalen over wat een app als Strava voor rol kan hebben bij het detecteren van militaire basissen in de woestijn, over de eenvoud waarmee je data en ransomware kunt kopen en over ‘evil mainframes’.
‘Samen de uitdaging aangaan’
Deze eerste professionele IT Security Conference van Noord-Nederland was de eerste in zijn soort. Het hoofdmotto om zoveel mogelijk beveiligingsbewustzijn en kennis in Noord-Nederland naar voren te brengen, kwam zeker goed uit de verf. Maar we zijn er nog lang niet. Of, zoals Erik Rutkens aangaf: “IT maakt ons leven makkelijker, maar zorgt ook voor een security- en privacy-uitdaging. Laten we die uitdaging samen aangaan.