Na een kort welkom van gedeputeerde Nienke Homan zette keynote spreker Arie van Bennekum gelijk de toon. Van Bennekum is één van de mede-auteurs van het Agile Manifesto en wordt gezien als autoriteit op het terrein van agile werken en expert op het gebied van het transformeren van organisaties naar een agile manier van werken.
Drijfveer
“De absolute inefficiënte manier van werken was voor mij de drijfveer om me in agile te verdiepen”, zo betoogde van Bennekum voor de 160 toehoorders.” Agile is heel simpel. Het gaat over informatie halen bij de bron. Dus alle disciplines in één team bij elkaar en dagelijks met elkaar overleggen hoe we zaken aanpakken. Dat vergt discipline. De transformatie naar een agile organisatie is pas klaar als het bedrijf continu leren als metabolisme heeft.” Van Bennekum gebruikte voorbeelden als Nokia en Blackberry om aan te tonen hoe snel veranderingen kunnen gaan. “En als je niet snel reageert ga je er als bedrijf op stuk. De product lifecycle is zoveel korter geworden. Als bedrijf moet je daar iets mee. Anders doet je concurrent het wel. ”
Paradigma’s
Van Bennekum betoogt dat Agile dan wel erg simpel is, het zijn de paradigma’s die het ingewikkeld maken. Hij illustreert dat aan de hand van een mooi voorbeeld: “Neem het paradigma dat mensen denken dat documentatie gelijk staat aan Word. Een Word document zet je op een server. Dat is lastig en bovendien loop je het risico dat je aan een verkeerde versie zit te werken. Bij ons hangt documentatie aan de muur. Als er iets wijzigt doen we dat zichtbaar en gelijk. Agile zit in een keten. Alles wat het kan vertragen werkt verstorend. Daarom moet je altijd bij de bron zijn.”
Waardedenken
Een ander pleidooi hield van Bennekum over waardedenken: “Organisaties moeten af van denken in requirements, requests for changes en change advisory boards. Dat werkt niet en je hebt niet de goede mensen aan tafel. Je moet met elkaar in gesprek en de productowner moet echt iemand van de business zijn. Je moet denken vanuit welke doelen je wilt halen. Dan kun je vooruitgang boeken!”
Sessies
Na de keynote verspreidden de congresgangers zich over het provinciehuis. In maar liefst 7 zalen werden verschillende inhoudelijke sessies gehouden. De in totaal 19 sessies waren ingedeeld volgens drie thema’s: agile & business, agile & teams en agile & organisatie.
Menno van Doorn
De tweede keynote was na de lunch ingeruimd voor Menno van Doorn. Menno is directeur van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti dat al 24 jaar onderzoek doet naar internet. Hoewel de titel van zijn presentatie luidde: ‘Digitale disruptie de baas met DevOps’, ging zijn verhaal meer over nieuwe technologieën die onze maatschappij wezenlijk gaan veranderen. Termen als ‘messaging’ en ‘conversational commerce’ vielen hierin. Hierbij doelt hij op de vermenselijking, de ‘people-fication’ van computers. Computers en robots leren dialogen te voeren en kunnen bijvoorbeeld artsen bijstaan bij consults, bij het stellen van een diagnose en medicijnkeuzes. Maar de voorbeelden zijn talloos. “Zo kun je bijvoorbeeld alle boeken en besluiten van Steve Jobs in de computer zetten. Deze input laat je op de achtergrond in de boardroom gewoon meedraaien. Zo doet Steve toch nog mee.”
Anthropomorphic Personification
Menno lanceerde de term Anthropomorphic Personification. Mensen gaan tegen machines praten. Het overkwam hemzelf al toen hij op Schiphol door een robot naar de goede gate werd gebracht. “Wat doe je als je bij de goede gate aankomt? Je bedankt hem! Ik had hem ook een schop kunnen geven, maar dat doe je niet. Zo zie je maar dat je niet veel kunstmatige intelligentie nodig hebt om je gedrag aan te passen. Houd er rekening mee dat we op veel manieren nog verrast worden door computers. Het is onomkoombaar dat er een culturele omslag gaat plaatsvinden. Maar uiteindelijk gaat het altijd om het gedrag van mensen. Dus blijf sensitief!”
Het tweede Agile congres vindt plaats op vrijdag 9 december. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Ga naar de congrespagina om je aan te melden.
Bekijk de foto’s of het filmpje[/fusion_text][youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=hGwgBk4W-2c” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””][/youtube]