Steeds meer IT-bedrijven verbinden zich aan succesvol omscholingstraject Make IT Work

Steeds meer IT-bedrijven en organisaties verbinden zich aan het succesvolle omscholingstraject Make IT Work. Dat bleek deze week tijdens de aftrap van een nieuw traject, waarbij een volle klas met zestien kandidaten zich in vijf maanden laat omscholen tot programmeur. “Dat we bij de tweede editie van Make IT Work al een volle klas hebben, is boven verwachting”, zegt Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord. “Het is een enorm succes waar we samen met de IT Academy Noord-Nederland trots op mogen zijn.”

 

Robin van den Berg

Make IT Work is een bijzonder omscholingstraject omdat de deelnemers pas aan de slag gaan, als ze daadwerkelijk een intentieverklaring hebben van een werkgever, waar ze na vijf maanden studie aan de slag kunnen. “We gaan niet eerst opleiden en dan nog eens kijken waar we de kandidaten kunnen plaatsen. Bij Make IT Work kun je pas starten, als je ook echt een baangarantie hebt. We proberen elke keer tijdens een werkgeversmarkt zoveel mogelijk kandidaten aan bedrijven te matchen”, legt Robin van den Berg van de IT Academy Noord-Nederland uit.

De IT Academy, onderdeel van de Hanzehogeschool, is in het Noorden penvoerder van Make IT Work, dat in 2015 is ontwikkeld door de Hogeschool van Amsterdam. “En daar zit de kracht”, zegt Van den Berg. “In het Noorden zijn de Hanzehogeschool en Hogeschool NHL Stenden via de IT Academy nauw verbonden aan het traject. Je laat je dus op een gedegen manier omscholen, want je krijgt in vijf maanden een studiecurriculum van 80 credits voorgeschoteld. Ja, het is intensief. Programmeren kun je niet in een paar weken leren, zoals sommige commerciële partijen wel doen voorkomen.”

Duurzame opleiding
Volgens Fred Hassert biedt Make IT Work een duurzame opleiding. “Je gaat in vijf maanden diep op de materie in. Daarnaast worden de kandidaten ook geschoold in softskills. Voordeel is ook dat je in een klas werkt. Je doet het met elkaar. Er ontstaat ook weer een nieuw netwerk. Ze weten elkaar later nog te vinden en daar profiteert de IT-sector van.”

De resultaten van Make IT Work zijn goed. “Van de 400 mensen die in de afgelopen jaren in Amsterdam zijn omgeschoold, werkt 98 procent nu nog in de IT”, legt Robin van den Berg uit. De eerste editie in het Noorden leverde uiteindelijk vijf nieuwe IT’ers op. In de tweede klas zitten al zestien kandidaten. “Er zal weinig uitval zijn. Alle zestien kandidaten hebben een intentieverklaring van een werkgever op zak. Je kunt pas meedoen als je een diploma op minimaal HBO-niveau hebt. Ook moet je eerst een uitgebreid online assessment halen. Pas dan gaan we deelnemers matchen aan werkgevers. We weten dus dat deze mensen het traject ook daadwerkelijk kunnen afronden. Over vijf maanden zijn ze programmeur en kunnen ze aan de slag.”

“En dat is ook hard nodig”, zegt Fred Hassert. “De nood op de IT-arbeidsmarkt is hoog. Niet alleen bij de grote IT-organisaties van bijvoorbeeld DUO en het CJIB, maar ook bij de commerciële partijen. Het economische perspectief komt onder druk te staan. Hoeveel vacatures er zijn? Ik durf het niet te zeggen. Veel partijen zetten al hun vacatures niet eens meer online, omdat ze ze gewoon niet ingevuld krijgen. We hebben echt meer IT’ers nodig. En Make IT Work levert daar een bijdrage aan.”

Koudwatervrees
Het tweede cohort van Make IT Work is dus een succes. “Met een aantal van 16 tot 20 cursisten kunnen we de kwaliteit ook waarborgen”, legt Robin van den Berg uit. “Er zijn steeds meer bedrijven die aanhaken. In het begin hadden ze toch een beetje last van koudwatervrees. We hadden veel kandidaten die het assessment hadden gehaald, maar het bleek moeilijk om een intentieverklaring te krijgen van een bedrijf. Ze moeten er aan wennen dat ze in gesprek gaan met iemand die nog niet kan programmeren. Bedrijven moeten vervolgens vertrouwen hebben in het traject. Geloof me: na vijf maanden zijn ze klaar om aan het werk te gaan. Ze hebben dan alle kennis en kunde. Wat ook gaaf is: van het aantal deelnemers van Make IT Work is dertig procent vrouw. In dit klasje zijn zelfs zeven van de zestien deelnemers een vrouw.”

‘Stap in en doe mee!’

Fred Hassert

Volgens Fred Hassert profiteren de bedrijven ook van het feit dat de selectie en het assessment uit handen wordt genomen. “Ik hoop dat uiteindelijk zoveel mogelijk bedrijven gaan meedoen. Het gaat vaak om goed-geschoolde mensen die nu thuis zitten, terwijl ze in de IT hard nodig zijn. Daar heeft niemand wat aan. Ik zou dus ook willen zeggen: stap in en doe mee!”

Het succes van Make IT Work blijft niet onopgemerkt. Het traject heeft de Promotor Award van de Sociaal Economische Raad voor beste publiek-private samenwerking gewonnen en is genomineerd voor ICT-opleiding van het Jaar. De Europese Unie ziet Make IT Work als een Europees referentieprogramma. “Inmiddels zijn we ook alweer druk bezig met het derde cohort van Make IT Work”, zegt Van den Berg. “De eerste twee klassen zijn opgeleid op het gebied van Software Engineering. In januari 2020 gaat een klas aan de slag met Business & Data Analytics. Je kunt je daar nog voor inschrijven.”

Dé IT-opleider voor het Noorden
De IT Academy Noord Nederland is vijf jaar geleden opgezet met Samenwerking Noord als ‘founding father’. “We voorzagen toen al een krapte op de arbeidsmarkt”, legt Fred Hassert uit. “Vanuit het werkveld was behoefte aan een opleider. De IT Academy heeft zich goed ontwikkeld met veel verschillende leergangen en trajecten voor verschillende doelgroepen. Op dit moment hebben zeventig bedrijven en organisaties zich verbonden aan Samenwerking Noord, maar de IT Academy is inmiddels gelinkt aan meer dan 180 partijen. Dat laat zien welke behoefte er is.”

“Het is denk ik geen slechte ontwikkeling dat we steeds minder van elkaar afhankelijk zijn”, ziet ook Robin van den Berg. “We zijn nu bijvoorbeeld ook steeds meer actief in Leeuwarden en Zwolle. We willen ook een cohort van Make IT Work in Leeuwarden gaan opzetten. Het is uiteindelijk ons doel om zoveel mogelijk verschillende klassen aan het werk te krijgen. Maar wel op een kwalitatieve en duurzame manier. We zullen nooit afbreuk doen aan het concept. Ook in de toekomst kun je je alleen maar via Make IT Work om laten scholen met een intentieverklaring. Maar dan ben je wel klaar voor een toekomst in de IT. En het is aan IT-bedrijven en -organisaties om daar gebruik van te maken”, aldus Van den Berg. “Pak die kans”, zo besluit Fred Hassert.