De Rijksoverheid en het Hoger Onderwijs-veld in Noord-Nederland gaan nauwer samenwerken op ICT gebied. Dat is niet alleen nuttig, maar ook noodzakelijk. “Overheidsorganisaties zullen tot in de kern van hun primaire processen ICT moeten begrijpen, regisseren en ook moeten kunnen uitvoeren. Dit vergt meer investeringen in technologie, een sterke verbinding van beleid en uitvoering, professioneel opdrachtgeverschap, ruimte voor publiek-private samenwerking en ruim baan voor deskundigen en voortrekkers”, zo meldt het Studierapport ‘Maak Waar!’ van de studiegroep Informatiesamenleving en Overheid.
HBO-instellingen kampen met een tekort aan docenten met gedegen en up-to-date ICT-kennis en universiteiten hebben te maken met een groei in studentenaantallen, maar waarbij onderzoek is achtergebleven waardoor het voor aspirant docent-onderzoekers minder aantrekkelijk is om een academische carrière te starten. Daarnaast sluiten curricula niet altijd optimaal aan op de behoeften vanuit de samenleving en rijksoverheid.
Een aantal effecten die met de intensievere samenwerking worden beoogd:
- Het werven van voldoende personeel op ICT-gebied binnen de Rijksoverheid.
- Het komen tot een innovatieve overheid
- Bijdragen aan onderwijs op ICT-gebied (inbreng lesprogramma’s door overheid of leveren van docenten en vergroting van het onderzoek).
De intentie is verder om op termijn bij te dragen aan daadwerkelijke ICT-gerelateerde innovaties (big data, smart cities), Nederland internationaal voorop te laten lopen als kennisland en het creëren van meer werkgelegenheid op ICT-gebied in Noord Nederland. Daarnaast wordt samenwerking onderling door middel van bijvoorbeeld gemeenschappelijke werving en opleidingen, het delen van kandidaten en poolvorming eveneens door de rijkspartijen onderstreept.
Trekkersgroep en kernteam
Een trekkersgroep, bestaande uit Marcel Staring (Rijks ICT Traineeprogramma), Tanja de Haan (SSO-Noord), Greetje Koers (DUO) en Kars Wierts (Samenwerking Noord) en een kernteam bestaande uit 10 organisaties hebben in april en juni een start gemaakt met het maken van concrete afspraken. Daaruit zijn inmiddels een aantal acties en evenementen voortgevloeid. Het kernteam bestaat uit Petra Rudolf (RUG), Luís Ferreira Pires (Universiteit Twente), Marianne Eggermont (Hanzehogeschool), Henk Zwetsloot a.i. (NHL), Frank de Jooden (Windesheim), Meta van Houtert (RDW), Henk van Elden (CJIB) Peter Paulissen (DICTU), Janneke Westerga (DUO) en een nog te benoemen contactpersoon binnen de Belastingdienst.
Belangrijkste thema’s
- Stages via het Rijks ICT-stagebureau en in- en doorstroom in onderwijs: denk hierbij aan het CJIB innovatielab, het concept Leerlijnen in stages (stages 2.0) gericht op lange termijn, de organisatie van Overheidsweek in het Noorden, Digital Society Hub (Hanzehogeschool), Make IT Work voor zij-instromers en doorstromers en in het najaar zal een stageborrel worden georganiseerd.
- Docentschappen: niet alleen gastdocenten, maar ook meer structurele invulling door vakgebieden te combineren met didactiekvereisten.
- Input Rijk op curricula van opleidingen: denk hierbij aan Platform ICT van de RUG.
- Promovendi: een goed voorbeeld hiervan is een klasje data science promovendi bij de RUG. Op 30 november staat een Career Day gepland voor masters en promovendi.
- Vrouwen in de ICT: als nieuw thema toegevoegd. In de ons omringende landen is er sprake van een meer evenredige verdeling van mannen en vrouwen in de ICT. Het aandeel van vrouwen in de ICT kan en moet omhoog, zowel de instroom in opleidingen als de instroom in het ICT-werkveld.
Voor komend najaar (19 oktober) staat een nieuwe bijeenkomst gepland. De trekkersgroep zal – in overleg met het kernteam – het programma samenstellen.