Bij zowel de Groninger Ondernemingsprijs als de verkiezing voor de Drentse Onderneming van het Jaar maakt een lid van Samenwerking Noord kans op de titel! In Groningen is Koopmans Logistics genomineerd en in Drenthe doet New Nexus een gooi naar de winst.
Koopman Logistics
De jury van de Groninger Ondernemingsprijs (GOP) roemt familiebedrijf Koopman Logistics uit Leek om zijn innovatieve koers, waarin Blockchaintechnologie een grote rol speelt. “Onze dienstverlening moet de klant altijd geld opleveren”, zo zegt algemeen directeur Maurice de Wilde op de website van de GOP. “Daarom zijn we altijd op zoek naar innovaties. Die vinden we onder andere in blockchain-technologie: we brengen het hele traject dat een auto aflegt van fabriek tot aan verkoop, digitaal in kaart.” De data die dit oplevert kunnen autofabrikanten gebruiken om hun proces beter en sneller in te richten. Dat levert hen duizenden euro’s aan kostenbesparingen op.
Daarnaast verdubbelde Koopman TransMission onlangs nog zijn capaciteit door de ingebruikname van een volautomatisch sorteersysteem in het distributiecentrum te Noordhorn. Daarmee telt het in 1930 opgerichte bedrijf nu meer dan 1.000 werknemers. “We groeien en groeien. Maar wel beheerst”, benadrukt Harm Koopman, directeur General Cargo. “Mijn opa zei altijd: je moét springen, maar nooit verder dan je polsstok lang is.”
Op basis van interviews met specialisten van De Haan Advocaten & Notarissen, BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank Stad en Midden Groningen worden uit de tien genomineerden drie finalisten geselecteerd. Deze Top 3 kan alleen nog veranderen door de pitchpresentaties die de tien bedrijven geven tijdens de Nominatiebijeenkomst op donderdag 27 september bij Noorderpoort Stadskanaal. Daar maakt de jury uiteindelijk de drie finalisten bekend. De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats tijdens de feestelijke finale-avond in MartiniPlaza Groningen, op donderdag 29 november.
New Nexus
IT-bedrijf New Nexus heeft zijn nominatie voor de titel ‘Drentse Onderneming van het Jaar’ voor een groot deel te danken aan zijn ondernemingsmodel. ““Binnen ons bedrijf hanteren we het Rijnlandse model. Dat is gebaseerd op zorgplicht, samenwerking en vertrouwen”, vertelt Richard Tapper op de site van de verkiezing. Tapper stond samen met Jan Schut aan de basis van New Nexus. “Onze vroegere werkgever was Angelsaksisch georiënteerd, gericht op winstmaximalisatie, zonder oog voor morgen. Voor Jan en mij was dat reden om in 2007 te vertrekken en een eigen bedrijf op te zetten.” Nu, elf jaar later, telt New Nexus maar liefst 140 vaste medewerkers en 40 externen.
Het Samenwerking Noord-lid is gespecialiseerd in advies over- en ontwikkeling van software, apps en infrastructuur. Vanuit Tynaarlo worden apps ontwikkeld voor klanten uit de hele wereld. Bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland, Singapore en Engeland. Tapper: “Gaat het echter om de fysieke aanwezigheid van onze medewerkers bij de klant, dan is in het algemeen onze stelregel: de greppel ligt bij Meppel. Maximaal één uur in de auto houdt onze medewerkers happy. En medewerkers happy… Klant happy!”
New Nexus is één van tien genomineerden die op 4 oktober tijdens de nominatiebijeenkomst strijden voor een plek in de finale. Die vindt plaats op donderdag 15 november in het Atlas Theater in Emmen.